Від сьогодні херсонці платять більше

Перший день весни не дивлячись на яскраво-сонячну і справді теплу погоду, не став для більшості херсонців добрим...

Від 1 березня 2017 року, в дію вступили нові тарифи на оплату за спожиту електроенергію. Це черговий, п'ятий етап підвищення ціни. В Уряді обіцяли, що він буде останнім. Але знову обманули.

Не дивлячись на всі обіцянки влади, що нарешті ми досягли максимуму і саме з цим підвищенням тарифів нарешті будемо платити «ринкову» ціну за електрику, все знову виявилося не так.

Ще на початку минулого місяця у головній комісії, де піднімають тарифи для населення – Національній комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) заявили, що все не так просто. У когось знову зросли апетити, чи комусь не вистачає трішечки до ще одного мільярда у черговому офшорі?

Нагадаю, що Президент України Петро Порошенко виправдовував підняття тарифів на житлово-комунальні послуги тим, що таке рішення від нас (т.т. влади) вимагає необхідність співпраці з різними «міжнародними фінансовими організаціями».

Співпраця, за словами Президента, нам необхідна для того, аби в Україні буза забезпечена «макроекономічна стабільність». Де та стабільність, про яку говорив Порошенко?

Можливо у тих слова, які не так давно сказав Прем'єр Володимир Гройсман, розповідаючи про те, що ми стали жити краще, і що добробут кожного громадянина з кожним місяцем все більше зростає. Ви це відчули? Чи насправді Президент і Прем'єр говорять правду? Чи й тут його стільки ж правди як і у тому, що ми вже два роки як «отримали» безвізовий режим?

Отже, всупереч всім обіцянкам «зупинити» знущання над народом, у лютому у НКРЕКУ повідомили, що не дивлячись на всі підвищення тарифів, населення знову недоплачує «ринкову» ціну електрики. Виявляється, що тарифи слід піднімати ще, і цього разу як мінімум на 60%. Тож, від сьогодні нові ціни, але вони знову неостаточні.

Коли буде чергове подорожчання? Хто його знає, Комісія запевнила, що там просто зараз ведуть обговорення і дискусії щодо подальшого підняття ціни на електрику.

Чим загрожує сьогоднішнє здороження і хто витримає майбутнє? Відповідь на ці питання скоріш за все «закладені» у тих повідомленнях, якими завалений Інтернет.

Кожного дня газові, електричні та теплові служби повідомляють про те, що вони відключають своїх абонентів за борги. І, нажаль, таких повідомлень з кожним днем стає все більше. За день тих, хто залишається без тепла, світла, газу стає все більше. Рахунок йде вже не на десятки, а на сотні.

Всі ми знаємо, що два тижні тому ПАО «Херсонгаз» відзначилося тим, що на кілька днів відключало від подачі міське комунальне підприємство «Херсонтеплокомуненерго», яке подає тепло половині міста.

Причина? Газові борги. Тоді від газу було відключено всього кілька КТП, а без опалення залишилися всього 25 будинків, 2 школи та 1 поліклініка. Але, це початок, а не кінець. Психологічний момент подолано. Приватна компанія показала, хто у домі господар. І, скоріш за все, вже наступний опалювальний сезон буде дуже проблематичний, якщо розпочнеться взагалі.

Станом на початок минулого місяця МКП було винне приватній фірмі понад 13 мільйонів гривень. Чому?

Відповідь дав директор МКП «Херсонтеплокомуненерго» Володимир Пепель: ще на початку року понад 20% населення, яке отримує тепло від його підприємства, було неспроможним оплачувати отриману послугу. За прогнозом фахівців далі ситуація буде тільки погіршуватися.

Отже нові тарифи... Якщо ви споживаєте до 100 кВт/год на місяць, то для вас ціна зросла на 26% і тепер становить – 0,90 грн/кВт-год.

Якщо ваш обсяг споживання перевищить 100 кВт/год, але не сягне 600, то за кожну кВт-год, яка перевищувати 100, вам доведеться платити – 1,68 грн/кВт-год. Все, що понад 600 кВт-год йтиме по ціні – 1,638 грн/кВт-год.

Чому саме така ціна? Чому чим більше споживаєш, тим більше платиш? В усіх цивілізованих країнах навпаки, чим більше я купую товару (а електрика, це товар), то тим менше я плачу.

А у нас? Собівартість виробленої кіловат-години не збільшується, вартість транспортування залишається тією самою. Чому зростає ціна? Де шукати правду?

Нагадаю, що ще два роки тому, за 100 кВт-годин ми платили всього лише 0,308 грн, і тоді це здавалося дуже дорого. Зростанні ціни за два роки – 200%. Ось як ростуть апетити у тих, хто й далі продовжують розкрадати країну.

Що далі? Слід запасатися лучинами...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон