Цього літа херсонського варення з вишень не буде?

До часу збирання цукрових буряків ще більш як півроку, а Уряд вже «подбав» про те, аби мінімальні оптово-відпускні ціни на як на цукровий буряк та і на цукор зросли. До чого готуватися?

Своєю Постановою Уряд визначив державне регулювання цін як на вирощування цукрових буряків, так і виробництво цукру на період з 1 вересня 2017 по 1 вересня 2018 р.

Відповідно до рішення мінімальна оптово-відпускна ціна цукрових буряків врожаю, який будуть збирати цієї осені становитиме 633,1 грн/1 тонна. А от вартість готового цукру зросте до – 9172,6 грн/1 тонна (і це без урахування ПДВ).

Крім ціни КМУ визначив і те, скільки цукру ми повинні будемо вжити у 2017/2018 маркетинговому році – 1,64 млн. т. Якщо порівняти із поточним роком, то граничні поставки цукру, які були минулого року на рівні 1,67 млн. т., впали на 0,03 млн. тонн.

Ціна на буряк, яка торік була на рівні – 616,99 грн /т, цього року зросла цього року всього на 16,77 грн, за 1 тонну. Що ж стосується готового продукту, то якщо минулого року тонна цукру коштувала – 9078,87 грн/т, то її вартість цього року зросла всього лише на 93,79 грн.

Як бачимо, формально ціни зросла не дуже. Але, не слід думати, що ця ціна буде відображатися на цінниках у магазинах. Адже КМУ встановлює нижню межу на кордоні, нижче якої переступати не можна, а у гору ціна може підніматися скільки завгодно.

Чи насправді така закупівельна ціна задовольнить виробника? Адже у продовж року ціни тільки на пальне піднялися а кілька десятків відсотків. Тоді як інші компоненти аграрного комплексу зросли на кілька порядків.

Крім того не слід забувати, що розмір мінімальної заробітної плати так само став суттєво вищим, що без сумніву так само відіб'ється на ціні як буряку сирцю так і готового продукту – цукру.

То, чи вистачить цього року грошей нашим милим господиням для того, аби варити смачні компоти і варення для своїх родин?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон