Ціни на продукти у Херсоні вже «повзуть» вгору

Як стверджують херсонські фахівці від торгівлі, цього року продукти до Новорічного столу в Херсоні стали більш дорогими, а в останній тиждень слід очікувати ще більшого подорожчання, від 10 до 20%.

Стабільно-обов'язково в останній тиждень перед святами виростуть ціни на м'ясо, в середньому на 18 – 22%.

Що стосується курятини, то якщо раніше Херсонці переходили на її вживання задля того, аби заощаджувати, то сьогодні, курятина може «підскочити» у ціні до рівня свинини. За філе курки і сьогодні на ринку вже торгують до 80 грн.

Вся група товару: курячі тушки, яловичина, свинина підніметься у ціні ще щонайменше на 20%, - вважають фахівці.

Неодмінно зростуть ціни на традиційні «святкові» фрукти, такі як мандарини та апельсини, тут слід очікувати підвищення ціни на 10 – 13%, тоді як вартість лимонів може сягнути позначки у 22 – 24% щодо збільшення. Приблизно на 10% подорожчають банани, тоді як ціни на фрукти «домашнього вирощування», навряд чи будуть мінятися.

Поки фахівці не беруться стверджувати наскільки зросте у ціні риба (при цьому переконують, що її ціна зросте значно), адже сезон «нашої» вже закінчився – на водоймах заборона на вилов.

Якою остаточно буде ціна на імпортну поки сказати важко, але зростання акцизів обов'язково скажеться на ціні пального, що слідом потягне зростання всієї групи товарів харчової групи.

Дорожчим стануть цукерки і шоколад – на 20%. На 15% зросте у ціні вино і шампанське, тоді як міцний алкоголь – може піднятися у ціні аж на 25% одразу. Всі ціни до 1 січня, адже відповідно до змін до Податкового Кодексу, який ухвалили депутати в ніч проти 21 грудня, з Нового року акцизи зростуть, і одразу суттєво.

Що стосується яєць і молочних продуктів, то, як вважають експерти, перед Новим роком вони можуть втратити у ціні до 10%.

Перед самим святом також можуть подешевшати молочні продукти, які швидко псуються: молоко, сир і сметана, тут можна очікувати падіння ціни від 10 і до 25% (цього слід очікувати перед закриттям ринків просто 31 грудня).

У чому головна причина подорожчання? Аналітики вказують на два аспекти: зміна курсу валюти і самі по собі свята – підвищений попит.

Саме на попиті заробляють у першу чергу перекупники та торгівці, але не самі виробники, у яких, як правило, ціни залишаться стабільними незалежно від ажіотажу на ринку в передсвяткові дні.
На ціні відіб'ється й те, що з січня будуть зростати комунальні послуги і збільшуватимуться податки.

Для того аби якось компенсувати свої майбутні витрати, адже торгівля матиме суттєвий спад вже після Нового року, великі торгівельні мережі так само як і маленькі торгові точки, намагаються сьогодні забезпечити запас капіталу для покриття майбутніх витрат.

Адже відомо, що торгівля всі зростання цін, витрати та податки одразу перекладає на плечі покупців.

Чи всім Херсонцям по кишені Новорічний стіл? Питання вже не риторичне...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон