Ні яєць, ні молока

Херсонщина вважається переважно аграрним регіоном, та сьогодні вона вже не може вижити без «продовольчого імпорту» — з усієї України і з далекого чи близького зарубіжжя.

Факт катастрофічного зниження і без того скромних обсягів випуску багатьох важливих продуктів споживчого кошика фіксують, зокрема, фахівці Головного управління статистики в Херсонській області.

За їхніми даними, виробництво м'яса та м'ясопродуктів лише з початку цього року тут впало у 2,2 разу, молока і молочних продуктів — на 4,9 відсотка.

Скажімо, від місцевих переробників у роздрібну мережу протягом цього часу надійшло лише вісім тисяч тонн молока. З розрахунку на мільйонне населення краю виходить менш як літр на одну особу на місяць.

Однак де цьому молоку братися, якщо поголів'я корів-годувальниць постійно скорочується і нині становить понад сімдесят тисяч тварин. І ті переважно «прописані» по дрібних селянських господарствах, які на продаж постачають тільки те, що не спожили самі.

Але найгірша ситуація у Таврії навіть не з молоком, а з домашньою птицею. Її кількість цьогоріч вражаюче скоротилася — на 47,7 відсотка, тобто майже наполовину.

Споживачі, не надто обізнані зі станом справ на ринку, ще й дивуються: і чому це свіжа курка коштувала 36—38 гривень за кілограм, а за лічені місяці зросла в ціні до 43-44,7 грн. Ті ж курячі яйця восени знову стали «золотими», подорожчавши з 15—16 до 20—20,7 грн. за десяток.

Між тим, усе просто: яйця «вдома» немає кому нести, а завозити їх за сотні кілометрів — означає автоматично додати до ціни продукту ще й чималі витрати на транспортування.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон