Херсонці, вам доведеться платити ще більше

Тому, що вчора, 24 червня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП),підвищила прогнозну оптову ринкову ціну (ОРЦ) на електроенергію на третій-четвертий квартали 2016 року на 6 – 13%.

На третій квартал ціна зросла на 78,55 грн і становить тепер – 1358,83 грн за 1 МВт/год, на четвертий – на 171,94 грн, і становитиме 1490,63 грн за 1 МВт/год (ціна без ПДВ).

Зміни внесено шляхом коригування постанови НКРЕКП № 721, від 28 квітня, 2016 року, яка була прийнята після введення в дію нового порядку формування ОРЦ (де враховано ціну вугілля за формулою «Роттердам + доставка»).

Постанова передбачає зростання ОРЦ на рівні 13,6% (грудень минулого року до грудня нинішнього), в результаті чого ще у травні оптова ціна зросла на 5%.

Фахівці вже розкритикували цю формулу. Особливі питання викликають розрахунки на транспортування вугілля.

Експерти наголошують, що українське вугілля має низьку якість, але при цьому ми маємо профіцит внутрішнього ринку. Крім того, значно ближче до кордонів України є профіцитні вугільні ринки, зокрема – польській та російський.

При цьому слід зазначити, що Президент Петро Порошенко вітав перехід на нову методику розрахунку ОРЦ, де ціна прив'язана до європейського індексу.

Задоволення новою методикою висловили і у енергохолдінгу ДТЕК Ріната Ахметова.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон