Які бувають бойлери

бойлери, види, фокстрот
Щоб правильно вибрати бойлер для гарячого водопостачання, важливо оцінити потреби мешканців будинку в обсягах гарячої води і визначитися зі способом її нагрівання.

Широкий асортимент бойлерів в Україні представлено в інтернет-магазині foxtrot.com.ua.

Що таке бойлер

В англійській мові boiler — це котел. У побуті це слово частіше використовують відносно водонагрівачів, перш за все накопичувальних — у вигляді резервуара (бака). Тобто словом «бойлер» зазвичай називають водонагрівач-резервуар для води. Мовою професіоналів — накопичувальний водонагрівач.

Інший тип нагрівачів — проточні. Вони нагрівають воду тільки тоді, коли ви відкриваєте кран або вмикаєте душ.

Головні відмінності
  • Проточний водонагрівач нагріває воду, яка проходить через нього. Він може бути вбудований в котел або встановлений окремо.
  • Накопичувальний водонагрівач — це резервуар певної ємності, всередині якого акумулюється і нагрівається вода.
Водонагрівачі зазвичай працюють на газу або електриці. Вони можуть нагрівати воду автономно або використовувати потужності котла опалення.

Проточні водонагрівачі

Компактні, добре підходять для невеликого будинку або квартири. Деякі незручності ви відчуєте тільки при одночасному використанні декількох кранів. Ще вода нагрівається не миттєво — доведеться зливати холодну протягом декількох хвилин. Головний параметр при виборі проточного водонагрівача — його потужність. Від неї залежить продуктивність.

1. Газовий нагрівач нагріває проточну воду пальником. Сучасні високопродуктивні моделі здатні забезпечити гарячою водою потрібної температури 2–3 водозбірні точки одночасно. Потрібна додаткова точка підключення газу і димар.

2. Електричний нагрівач простий в установці та підключенні. Працює безшумно. Воду нагріває великий ТЕН. Продуктивність стандартних моделей сильно поступається газовим, а для потужних електричних нагрівачів потрібна відповідна проводка і трифазне підключення.

Накопичувальні водонагрівачі

Здатні забезпечити гарячою водою велику сім’ю. Потрібно тільки правильно підібрати обсяг резервуара і враховувати його розміри. Навіть якщо будинок невеликий, накопичувальний нагрівач має перевагу перед проточним — у вас завжди є запас гарячої води. Бак набирається автоматично, а після нагрівання остигає повільно, як у великому термосі. Ємність бойлерів становить від 10 до 400 літрів.

Як вибирати водонагрівач

Визначтеся з доступним вам типом енергії (газ значно дешевше електрики), потребами сім’ї та господарства.

Переконайтеся в можливості монтажу та підключення. Водонагрівачі на газу вимагають окремого підключення до газової труби. А електричні (проточні) — вимогливі до проводки.

Якщо вибрали проточний водонагрівач — проведіть розрахунок необхідної продуктивності (в літрах за хвилину), виходячи з кількості водорозбірних точок і навантаження на них.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон