Який тип водонагрівача вибрати

водонагрівач, вибір, тип
Для безперервної наявності гарячої води необхідно встановлювати бойлер. Водонагрівач підбирається в залежності від кількості проживаючих у приміщенні осіб, від мети використання агрегату і від його ціни, бренду, форми. Кожен з критеріїв розглянемо окремо.

Тип пристрою

Якщо говорити про проточний агрегат, то він встановлюється безпосередньо на систему водопостачання у ванній або кухні. Вода, що проходить через пристрій нагрівається на місці. Цей тип приладу актуальний не завжди. У більшості випадків встановлюється на дачі або в кухні.

Накопичувальний водонагрівач - оптимальний варіант для квартири або приватного котеджу, в якому проживають постійно. Являє собою резервуар ємністю від 40 до 150 л. Має вбудований тен, який нагріває воду до потрібної температури.

Як розрахувати обсяг бойлера

Щоб правильно підібрати обсяг водонагрівача, розраховуйте, що на прийом душу одній людині потрібно в середньому 20 л води. Таким чином, на сім'ю з двох осіб буде достатньо агрегату об'ємом 50 л, на трьох осіб - 80 л, на сім'ю з чотирьох і більше осіб краще брати бак об'ємом 100-150 л.

Вибираючи серед сучасних агрегатів, зверніть увагу на бойлер Атлантик. Цей бренд, як і інші, пропонує пристрої з різними обсягами і додатковими опціями.

Орієнтуємося в потужності

Тут працює основне правило - чим вище потужність агрегату, тим швидше він прогріє заданий обсяг води до потрібної температури. Для порівняння, водонагрівач потужністю 1 кВт нагріває 100 л рідини в середньому за 3-4 години. Цей же бойлер з таким же об'ємом, але потужністю 3 кВт, нагріє воду в обсязі 100 л вже за годину. Тому, при виборі потужності агрегату бажано орієнтуватися на частоту використання гарячої води, кількість осіб, які проживають в будинку, і необхідність економити сімейний бюджет по комуналці.

Матеріал виготовлення

При виборі бойлера важливо звертати увагу і на матеріал внутрішнього бака. Виробники використовують два типи:
  • Емальоване покриття. Служить недовго, в середньому до 5 років. Прогрів води максимально до 60° подовжує термін служби емальованого покриття. Якщо перевищувати цей поріг систематично, емаль швидше вийде з ладу і бойлер почне протікати з часом.
  • Нержавіюча сталь. Оптимальний варіант для внутрішнього бака. Служить довго, не піддається корозії, що не піддається механічним впливам зсередини і ззовні.
Сухий або мокрий тен?

Важливо звернути увагу і на тип тена.
  • Сухий - поміщений в спеціальну захисну колбу. Завдяки цьому він не контактує з водою, а значить, на ньому не утворюється накипу. Сухий тен служить в рази довше. Але і вартість такого агрегату буде більшою.
  • Мокрий тен повністю виправдовує свою назву - працює за допомогою занурення в воду і контакту з нею. І відповідно мокрий тен більше схильний до утворення накипу.
Форма

Звична циліндрична форма водонагрівача поступово відходить у минуле. Високою популярністю користуються прямокутні агрегати. Вони органічно вписуються в будь-який дизайн приміщення, не заважають вільному пересуванню по ванній кімнаті, не займають багато місця.

Якщо хочете придбати незвичайний бойлер, зверніть увагу на Slim моделі. Це бак вузької і довгої форми, який можна легко змонтувати в кутку приміщення.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон