Чи варто робити щеплення під час пандемії?

COVID-19,  Великодень

До кінця 2020 року залишилося вже не так багато часу, і українці вже живуть в очікуванні Нового року. Протягом року, що минає ключовим було слово «безпрецедентний» через пандемію коронавірусу, тому є надія на менш безпрецедентні часи протягом наступних 12 місяців. Хоча може здатися, що занадто рано планувати так далеко, але є сподівання, що до Великодня 2021 року захворюваність на коронавірус піде на спад.

COVID-19 — не єдина пандемія

Чи варто відмовлятися від обов’язкових та рекомендованих профілактичних щеплень під час епідемії COVID-19? На думку фахівців, однозначно ні. Набагато небезпечнішими за коронавірус можуть бути інші віруси та бактерії, які можуть «скористатися» інтервалом у вакцинації.

Спалах COVID-19 — не єдина масова заразна хвороба, з якою зіткнулося людство. Раніше їх було багато, а наслідки — більш небезпечними. Це пандемії чуми, віспи та холери. У 1918 році від іспанки померли десятки мільйонів осіб. Лише за останні кілька десятиліть з’явився азіатський грип, свинячий грип, СНІД, ГРВІ та Ебола. Як виявляється, людство завжди перебувало в оточенні хвороботворних мікроорганізмів.

Коли розпочнеться вакцинація від COVID-19

Пандемія коронавірусу все ще активна і не зменшується, а робота над вакциною, яку проводять понад 100 команд вчених, триває. Потрібно враховувати, що створення вакцини — це тривалий процес з численними обмеженнями. Тим часом кількість пацієнтів у світі досягла майже 70 млн осіб, понад 1 млн 400 тис. хворих померли. Зрозуміло, що це далеко не всі випадки, і озвучена інформація залежить від кількості проведених тестів та від того, чи включають вони цільові групи ризику.

Чому не можна пропускати щеплення

Коронавірус не зникає з горизонту, тоді як інші віруси та бактерії являють собою набагато більшу загрозу, особливо для дітей, які не повинні переривати графік щеплень, оскільки це тягне за собою збільшення ризику захворювань та ускладнень.

Чимало батьків вирішують не вести своїх дітей до клініки, бо остерігаються коронавірусної інфекції. Тож вони відкладають щеплення на більш пізній термін, в надії на те, що епідеміологічна ситуація стабілізується. Однак не можна чекати вічно, навіть якщо деякі щеплення мають гнучкі терміни виконання. Згадувана вище іспанка тривала понад 500 днів або два сезони, перш ніж затихла. Нині може бути подібна ситуація. Тому для своєї безпеки необхідно якомога швидше зробити ті щеплення, які були припинені через COVID-19.

Сімейні лікарі закликають робити щеплення в першу чергу проти таких інфекційних хвороб, як:

  • кір;
  • дифтерія;
  • поліомієліт;
  • паротит;
  • краснуха.

Джерело: веб-портал fakty.com.ua

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон