Історія виникнення дня розпродажів

історія, розпродаж, чорна пятниця
Зараз Чорна п'ятниця відкриває сезон розпродажів і покупок подарунків. Наприклад, Black Friday 2020 від Водафон пропонує кращі знижки, про які ви можете дізнатися на офіційному сайті. Однак спочатку вона мала набагато менше позитивний сенс.

Вираз «Чорна п'ятниця» виникло в другій половині XIX століття, і воно не мало нічого спільного з шопінгом. У п'ятницю 24 вересня 1869 в США стався крах ринку, викликаний падінням цін на золото. Економіка Америки не могла оговтатися від цієї кризи кілька років.

Однак часи змінюються, і через століття перше значення «Чорної п'ятниці» було забуто. У 50-60-х роках XX століття його почали використовувати поліцейські Філадельфії для позначення... автомобільних пробок. Щороку в п'ятницю після Дня подяки місто заповнювали бажаючі придбати новорічні подарунки. Вони викликали затори на дорогах і стовпотворіння в магазинах, провокуючи невдоволення офіцерів поліції.

Пандемія

У наші дні багато американців беруть вихідний в Чорну п'ятницю, щоб разом з сім'єю відправитися за покупками. У 50-х ситуація трохи відрізнялася: співробітники магазинів брали лікарняні через наплив відвідувачів. Автор статті 1951 року «Поради для хороших людських відносин з керівниками виробництва» описує Чорну п'ятницю так:

Позитивний PR

Період після Дня подяки і до Різдва - найприбутковіший для власників магазинів. Тому ще в 60-х бізнесмени задумалися про те, щоб надати висловом «Чорна п'ятниця» новий, більш позитивний сенс. У Філадельфії проводилися рекламні кампанії, які були націлені на формування позитивного образу цієї події. «Кращий день в році, щоб відправитися за покупками з сім'єю» - так ЗМІ описували Чорну п'ятницю.

Була навіть зроблена спроба перейменувати «Чорну п'ятницю» в «Велику п'ятницю», щоб провести паралель з величезними знижками, але нова назва не прижилася.

В даний час Чорна п'ятниця вийшла за межі штату Філадельфія: схожі акції можна зустріти по всьому світу. Проте, ця подія все ще проходить найбільш масштабно в США. Чорна п'ятниця стала приводом для проведення різноманітних розважальних подій, наприклад, знаменитого Параду Дня подяки Macy's в Нью-Йорку. Вперше цей захід було організовано в 1924 році, щоб залучити відвідувачів в універмаг Macy's на наступний день, в Чорну п'ятницю.

На території України також проходять подібні заходи, які прославлені великими знижками на різні товари.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон