ЗНО проведуть із використанням засобів індивідуального захисту

ЗНО, Міносвіти, коронавірус
З огляду на епідемію коронавірусу зовнішнє незалежне оцінювання у 2020 році проведуть з дотриманням соціального дистанціювання та з використанням засобів індивідуального захисту.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства освіти на спеціальному інформаційному ресурсі mon-covid19.info.

"У зв'язку із поширенням коронавірусної інфекції усі учасники ЗНО та інструктори будуть забезпечені засобами індивідуального захисту та антисептиками. Приміщення будуть провітрюватись та дезінфікуватись", – йдеться у повідомленні.

"Особи, які були зареєстровані для участі у ЗНО, однак контактували з хворими чи самі інфікувались коронавірусом, зможуть скласти ЗНО під час додаткової сесії, коли одужають або вийдуть із самоізоляції, – уточнюють у Міністерстві освіти. – У разі, якщо через ізоляцію чи хворобу вони будуть змушені пропустити і додаткову сесію тестування, вони будуть звільнені від ЗНО за станом здоров'я".

Таке правило діяло і раніше для вступників, які мають певні захворювання. Для таких категорій абітурієнтів передбачено окремі особливості та форми проведення вступних іспитів.

Точні дати проведення ЗНО поки що невідомі, але тестування відбудеться в будь-якому разі, кажуть у МОН. Якщо карантин завершиться до початку червня, основна сесія тестування стартує 25 червня і фінішує 17 липня. Якщо карантин триватиме до початку серпня, ЗНО розпочнеться 17 серпня і завершиться 4 вересня. З огляду на це зміняться дати проведення вступної кампанії.

"В умовах епідемії проведення ЗНО є набагато безпечнішим, ніж вступні іспити в університетах. Більшість учасників складають ЗНО за місцем проживання, тому їм не потрібно їхати в інше місто чи область. Натомість для складання вступних іспитів навпаки більшості вступників та їхнім батькам доведеться по кілька разів їздити в інші міста, що в рази збільшить кількість переміщень по країні. Водночас вступні іспити зазвичай збирають набагато більшу кількість людей в аудиторіях, ніж під час ЗНО", – зазначає заступник профільного міністра Єгор Стадний.

Формат і процедура проведення зовнішнього оцінювання у 2020 році не зміняться. За правилами під час складання ЗНО в аудиторії перебувають максимум 15 школярів та 2 інструктори. Обов'язковою є дистанція 1,5 метра між учасниками ЗНО в аудиторії. Соціальне дистанціювання також буде забезпечене біля входу до пунктів тестування, щоб уникнути скупчення людей.

Без змін залишаться кількість та зміст тестів. Кожен учасник може скласти ЗНО максимум з 4 предметів.

Недовчене через карантин на результати тестування практично не вплине. Кількість завдань у тестах, що ґрунтуються на матеріалі, який 11-класники вивчають у квітні-травні, мізерно мала. "Таке завдання може бути лише одне на весь тест, тому передруковувати тираж тестових зошитів через таку малу кількість завдань недоцільно, – твердять у Міністерстві освіти. – Модель ранжування результатів тестування знижує вплив зовнішніх факторів, і УЦОЯО зможе статистично згладити певні прогалини у підготовці учасників через карантин".
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон