На новорічному столі – символ Херсонщини кавун

На будь-які свята наші люди намагаються чимось побалувати себе та близьких: подарунками, подорожами чи смаколиками.

Перелік незвичних продуктів невпинно скорочується. Адже на Центральному ринку Херсона можна придбати, наприклад, кумквати, фейхоа, пітахаю. Нікого вже не здивуєш свіжою полуницею на новорічні свята. Цього року по ціні 250 грн/кг.

Окрасою новорічного столу може стати наш кавун. Ми звикли бачити його на прилавках у серпні-вересні. Проте деякі умільці зберігають його до морозів. Придбати кавун на центральному ринку можна за 100 грн/кг.

Як же зберегти символ Херсонщини аж до календарної зими? Є кілька нюансів. Кавун не повинен бути битим, тріснутим або подряпаним, бажано з товстою шкіркою. Оптимальна температура для зберігання +1...+3 °С, а вологість повітря 80-85%, і дуже важливо, аби в приміщенні була добра циркуляція повітря.

Спеціалісти називають одразу 7 способів зберегти солодку ягоду:

1. Мох. Для цього слід зібрати в лісі сухий мох. Викладаємо мох товстим шаром на дно дерев'яного ящика або якоїсь відповідної за розміром ємності, викладаємо на нього кавун, і обкладаємо його з усіх сторін мохом. Зберігати потрібно в льосі при температурі не нижче 2-3 °С.
2. Попіл. У дерев'яну діжку або ящик потрібно насипати товстий шар сухого деревного попелу. Далі викладаємо туди кавун, і зверху засипаємо попелом. Діжку або ящик щільно закриваємо і відправляємо у льох або підвал.
3. Глина або алебастр. Беремо глину, злегка розводимо водою до стану густої сметани, покриваємо кавун за допомогою пензля і даємо висохнути. Те саме можна зробити і з алебастром. Зберігати в холодному приміщенні.
4. Зберігання кавуна в підвішеному стані. Обмотуємо кавун щільною натуральною тканиною, укладаємо в сітку та підвішуємо до стелі в тому ж погребі.
5. Солома. У льосі на полиці укладається товстим шаром солома, на неї викладаємо кавуни і добре обкладаємо, ніби закутуємо їх соломою. Температура повітря в підвалі +1...+5°С.
6. Зберігання кавуна в будинку. Можна зберігати кавуни і в будинку, в самому темному і прохолодному місці. Основні умови при цьому відсутність доступу світла та щоденне перевертання.
7. Віск або парафін. Покриваємо кавун сантиметровим шаром розтопленого воску або парафіну. І зберігаємо в холодному місці.

Усім смачних свят!

Олена Піменова

Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон