На Херсонщину прилетіли рідкісні птахи

Херсонщина, птахи, Яновський
На Херсонщину з окупованого Криму масово перебралися рідкісні птахи – «червонокнижні» коровайки з родини ібісових.

До того на Присивашші та узбережжі Чорного моря їх нараховували не більше трьохсот. А нині експедиція біосферного заповідника «Асканія-Нова» під час серпневого обліку виявила аж 1400 особин коровайок! Це – найбільша кількість за всі роки спостережень.

Директор заповідника Віктор Гавриленко каже, що до того ці пернаті гніздилися біля Північно-Кримського каналу й на берегах мілководних озерець у Джанкойському районі анексованого півострова.

Та подача води у Крим припинилася, канал і озерця повисихали, тож добувати собі та пташенятам харч у вигляді тих-таки земноводних і мулових комах коровайкам стало неможливо. От вони й подалися на материк, де ситніше й безпечніше.

На Херсонщині коровайки обжилися у Генічеському та Каховському районах, а також в урочищі Шпіндіяр Скадовського району. Літують вони серед подових екосистем південного степу, також і в заповіднику «Асканія-Нова».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Фото Віктора Гавриленко.

На знімках: «червонокнижні» коровайки обжилися на Херсонщині.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон