В Херсоні спаплюжили історичну пам'ятку

Херсон, малювальник, Яновський
Не далі, як у грудні минулого року завершилося оновлення потрісканого та обшарпаного фасаду будівлі Літературного музею на проспекті Ушакова – філії обласного краєзнавчого музею.

Не передати, як були задоволені його працівники: адже виділення коштів на ремонт з бюджету добивалися кілька років поспіль, навіть плакатами відповідного змісту чиновників присоромлювали.

Аж ось у ніч з 9 на 10 лютого пильні охоронці Літературного музею помітили, як невідомий молодик щось виводить фарбою з балончика просто на фасаді біля входу до будівлі. Вони намагалися його затримати, але малювальник втік. Втім, під час втечі у нього з кишені випав мобільний телефон, і охоронці його знайшли. А за ним встановити власника було легко.

З’ясувалося, до речі, що стіну він бруднив не задля самовираження – виписував на ній електронну адресу для зв’язку із розповсюджувачами наркотиків та психотропних препаратів. Звісно, така «окраса» музеєві була ні до чого.

Второпав це і старший брат малювальника, котрий мешкав у Херсоні. Тієї ж ночі він сам примчав до будівлі, й почав власноруч змивати залишки братових «вправ». Змити він їх змив, але неоковирна жовта пляма на фасаді так і залишилася.

«Якби каховчанин писав щось на стіні якоїсь житлової багатоповерхівки чи іншої сучасної будівлі, міг би відбутися адміністративною відповідальністю та штрафом. Але мова йде про завдання шкоди пам’ятці історії та архітектури, тож відповідальність має бути значно суворіша. І брат, і мати приїжджого вандала виходили на контакт з музеєм, і умовляли «зам’яти справу», однак ми не погодилися. Вважаємо, за вандалізм покарання має бути максимально суворим», — коментує директор Херсонського обласного краєзнавчого музею Тетяна Братченко.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Фото надане Херсонським обласним краєзнавчим музеєм.

На знімку: жовта пляма на фасаді історичної будівлі Літературного музею – спомин про вихватку вандала.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон