Чого чекати Херсонцям від медичної реформи?

Цього тижня у профільному Комітеті Верховної Ради України у продовж двох днів відбуватимуться слухання, які пов'язані із запровадженням в Україні медичної реформи.

Серед кола професіоналів запрошених до державницької розмови і директор Департаменту охорони здоров'я Херсонської обласної державної адміністрації, Заслужений лікар України, депутат Херсонської обласної ради Віктор Короленко.

Чого чекати від реформи? Якою вона буде? Чи не погіршиться ситуація? Всі ці питання хвилюють Херсонців. Що думає з цього приводу «головний лікар» області?

КОР. Вікторе Миколайовичу, що таке медична реформа, які її основні напрямки, що вона нам принесе?

В.К. Слід наголосити на тому, що реформа охорони здоров'я буде торкатися всієї медичної галузі, сюди слід віднести як сам процес надання допомоги у лікувальних закладах, так і процес підготовки фахівців. Торкнеться реформа і ще однієї складової, яка є частиною успіху процесу лікування – фармацевтичний ринок.

Ініційовані процеси повинні призвести до того, що ми повністю відмовимося від «старої філософії» стосунків: «лікар» – «пацієнт».

Я переконаний, що нова модель дуже «боляче» вдарить по тих, хто заробляє гроші на тіньових потоках у фармації.

Крім того, слід очікувати новий підхід до організації лікарняного процесу, коли більшість головних лікарів ведуть боротьбу за бюджетні кошти з яких відбувається оплата кожного «койко-місця».

КОР. Відомо, що наразі на розгляді у ВРУ знаходиться кілька проектів, які будуть обговорюватися за Вашої участі. Це дуже престижно представляти нашу область, і бути серед тих, хто впливатиме на тих, хто прийматиме рішення – депутатів. Це свідчить про те, що Вас вважають визнаним фахівцем галузі. Тому ще більш важлива Ваша експерта думка: хто виграє, а хто програє від того, що відбувається зараз? Чи є побоювання, що будуть серйозні опори змінам?

В.К. Звичайно ж. Опір не просто «слід чекати», ми вже бачимо його зараз. Всі зміни лякають, а тим більше ті, які несуть суттєві зміни тих схем до яких люди звикли і у яких працюють десятиліттями. Ми цього очікували, і тут немає нічого «нового» та «надзвичайного».

КОР. Чого слід чекати, якщо реформи будуть провалені, або заблоковані тими, хто проти?

В.К. У першу чергу це може позначитися на якості наданих послуг. Крім того це й далі матиме негативний вплив на те, що кількість українців буде скорочуватися. Прикро про це говорити, але на ці невтішні результати впливає і неефективна, застаріла система охорони здоров'я.

КОР. Чи можемо ми сьогодні говорити про якусь конкретику, яку дасть реформа?

В.К. Звичайно. Вже зараз можна говорити про те, що зміна системи «оплати» (не хворим, а державою) яка буде запроваджена і яка відбуватиметься за кожну надану медичну послугу або за кожного хворого, якого пролікують у лікарняному закладі, повинна знищити систему хабарів та «подяки» у конвертах, яка існує. Зараз хворий фактично вдруге оплачує роботу всього ланцюга від санітарки і аж до головного лікаря. Система буде оплачувати роботу медперсоналу, що виключить сам можливий факт «монетизації» стосунків: «система» – «лікар» – «хворий». Це, у свою чергу, зробить атавізмом саме питання: «Чи є у вас гроші?», адже держава буде оплачувати не утримання лікувального закладу взагалі, а оплату конкретно наданої допомоги.

КОР. А хворому так як і раніше будуть виписувати силу-силенну дорогих ліків, аби заробити на ньому «відсотки» у «договірній» аптеці?

В.К. І про це забудемо. Ми плануємо, що перехід на європейські протоколи лікування хворого, зруйнує суть системи, коли хворому виписують насправді велику кількість препаратів, часто дуже дорогих, у той момент коли їх можна замінити більш дешевими аналогами без шкоди для пацієнта. Поки ми не можемо слідити за кожним окремим лікарем. І якщо у великих містах хворий має певний вибір аптек де можна знайти більш дешеві препарати, то у маленьких містечках, районних центрах, а тим більше у селах де одна – дві аптеки на весь населений пункт і обидві належать одному господарю – альтернативи знайти дешеві препарати не існує.

КОР. За рахунок чого це можливо? Що може вплинути на ціни?

В.К. Запровадження референтних цін. Це той самий спосіб, який дасть можливість прибрати головну складову «накрутку». Коли на кожному етапі «посередники» додають свої відсотки і таким чином ціна препарату від виробника, навіть українського, у продажу з'являється з «накруткою» у 100, а то й 200% від реальної вартості. Теж стосується і ліків іноземного виробництва.

КОР. Як цього можна вберегтися?

В.К. Дуже просто – запровадженням системи закупівлі ліків через міжнародні організації, яка буде працювати прозоро, під контролем лікарняних організацій та відповідно до лікувальних протоколів. Це знищить навіть натяк на корупцію, яка є під час проведення тендерів.

КОР. Зараз мова йде про те, що зміни будуть торкатися інфраструктури галузі, яку пов'язують з тим, що частина лікарень буде «посилена», частина буде «перепрофільована». Чи так це? Чи не йде мова про скорочення?

В.К. Ні про які скорочення чи закриття лікарняних закладів мова не йде. Треба розуміти відбувається реорганізація, яка покликана дати лад певним напрямкам, в окремих випадках оптимізувати систему. Треба розуміти, що гроші треба використовувати з розумом, економно. Чи слід утримувати амбулаторію, якщо у селі живе 20 – 30 осіб, а поруч у 2 – 3 кілометрах великий населений пункт, який має якісний ФАП? І все ж, якщо місцеве самоврядування буде вважати, що цей населений пункт повинен мати амбулаторію, то він може це зробити. Для цього достатньо прийняти рішення депутатів місцевої ради і вони будуть мати все, що забажають, але за рахунок власного – місцевого бюджету.

Я вже говорив за певними сферами стоять фінансові потоки.

Реформа має противників. В першу чергу це ті, хто мають хабарі зараз у поліклініках і лікарнях. Це ті, хто живуть на «накрутках» у фармацевтичній сфері. Сюди ж слід віднести й тих, хто «живе» за рахунок студенів у профільних навчальних закладах. Не будуть раді їй й ті, хто сидить на фінансових потоках і є недобросовісними дистриб'юторами. Будуть противники і серед медичних функціонерів, які звикли під дахом лікарні «утримувати» ліжка.

Є противники і серед депутатів різних рівнів, які говорять про те, що проекти недосконалі, розрахунки нереальні, а зміни рівнозначні «смерті».

КОР. А чи є ті, хто все ж виграє від реформи?

В.К. Без сумніву. В першу чергу це наші пацієнти – вони першими відчують покращення послуг і зменшення матеріального навантаження.

Відчують зміни і наші лікарі, які сумлінно виконують свою роботу. Їх зарплата буде залежати від того, наскільки якісно вони працюють, як виконують свої повноваження. Чим більше пацієнтів – тим більше грошей у кишені.

Скажіть, маючи вибір до якого лікаря піти (на власний розсуд, а не до того, хто на прийомі за розкладом), чи підете ви до того, який не приділив вам уваги, який не оглянув вас, який вимагав додаткової оплати? Ні! Який сенс йти до лікаря який бере гроші і не дає здоров'я? Ви знайдете лікаря який вас лікуватиме, а держава оплатить його роботу.

КОР. А що буде з тим лікарем який немає пацієнтів?

В.К. Ми попрощаємося з ним. Оцінку його роботі дає хворий – він не йде до нього. Навіщо його тримати? Навіщо виплачувати зарплату, якщо він веде прийом, але не лікує? Нехай пошукає собі інше заняття за межами лікарні.

КОР. Ви хочете сказати, що я можу лікуватися у приватного лікаря, а держава буде за це платити?

В.К. Так. Так і буде. Дипломований та сертифікований лікар може вести прийом у приватному порядку, підписавши Угоду з державою. У разі виконання певних умов він буде отримувати оплату за проведений прийом хворого. Це звичайна практика наших Європейських колег, я упевнений, ми до цього прийдемо.

КОР. Коли слід чекати «революційних» дій від ВРУ?

В.К. Я сподіваюся, що вже під час цієї сесії.

КОР. Нагадаю, що 2 травня Президент Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я», який передбачає, що заклади охорони здоров'я набувають автономії. Про що йде мова?

В.К. Так, Президент підписав Закон, який був проголосований ВРУ 6 квітня цього року. В першу чергу Закон передбачає створення мережі державних і комунальних медичних установ, які матимуть достатній рівень самостійності, що дозволить збільшити рівень ефективності та своєчасності забезпечення громадян медичною допомогою.

Відповідно до Закону заклади отримали можливість бути більш автономними як з економічної так і управлінської точки хору для забезпечення себе фінансами та матеріально-технічними ресурсами.

КОР. Чи не говорить це про те, що все ж відбудеться згортання системи і перевід її на самофінансування, що збільшить витрати громадян на лікування?

В.К. Ні, і ще раз ні. Ніхто 49 статтю Конституції України не відміняв. Вся мережа державних і комунальних закладів охорони здоров'я яка є на сьогоднішній день як була, так і залишається, ні про яке скорочення мова не йде. Те, що було власністю громад – залишається їх власністю. Чим володіла держава – тим буде володіти й далі. Заклади не тільки не скорочуються, але й не підлягають приватизації.

Закон спрямований на те, аби спростити систему реорганізації у казенні підприємства та комунальні некомерційні підприємства.

Там є цікавий пункт щодо того, що кошти, які отримав заклад у поточному році і не використав (крім державних і комунальних установ) залишаються у його розпорядженні, не будуть вилучатися, а можуть бути використані у наступному фінансовому році, на потреби закладу, у т.ч. й на придбання матеріально-технічних засобів (медичного профілю).

Так само Закон регулює деякі питання, які пов'язані з виконанням договорів щодо медичного обслуговування населення.

КОР. І питання, яке цікавить лікарів. А чи відбудеться після запровадження реформи зростання їх зарплатні?

В.К. За підрахунками які були проведені ще минулого року, зростання зарплати лікарів, які працюватимуть на первинному рівні, буде майже у 6 разів.

Якщо поточне мінімальне фінансування первинної допомоги на одного хворого у 210 грн залишиться таким як було у розрахунку (а мова йде про його збільшення), то лікар і медична сестра при розрахунковому навантаженні 2000 пацієнтів, буде мати середній дохід до 35 000 грн на місяць.

Лікар фізична особа-підприємець – отримуватиме кошти на рахунок. Якщо лікар працює у Центрі первинної медико-санітарної допомоги, то гроші отримуватиме центр, а лікар отримуватиме гроші за кожного пацієнта, з яким він укладе угоду.

КОР. Що ж, сподіваюся, що зміни насправді будуть на краще. Дякую за відповіді. І чекатимемо Вашої розповіді «з перших рук» щодо того, як пройдуть слухання.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон