Фермерських овочів на Херсонщині поменшає

На чверть, за попередніми підрахунками, планують зменшити посіви овочевих культур наступної весни селяни Таврії.

Голова Асоціації фермерів Херсонщини (вона об'єднує близько 2,8 тисячі ФГ) Микола Халупенко у розмові з кореспондентом «Голосу України» пояснив це суто економічними чинниками: «шкуродерними» відсотками за банківські кредити одночасно з ростом вартості насіння, пального й добрив. Ще однією важливою причиною для згортання роботи є суттєве збільшення витрат на оренду землі.

У фермерських господарств регіону власної ріллі лише 35,3 тисячі гектарів, і ще 199,9 тисячі га вони орендують. А з початку нинішнього року нормативна грошова оцінка гектару поля у краї була проіндексована, й підскочила з 23 тисячі 151,1 гривні одразу до 28 тисяч 915,7 гривень.

Відповідно збільшилася й орендна платня за землю для обробітку, яка зазвичай становить 3-4 відсотки від суми грошової оцінки, тобто 867,4-1445,7 гривень за гектар. Такі ставки багатьом сільгоспвиробникам краю не по кишені: якщо сезон випаде посушливим, орендарі не зможуть розрахуватися з власниками паїв, і їхні господарства збанкрутують. От вони й відмовляються від частини орендованих угідь, надто на богарі.

Фермери кажуть, що держава з самого початку визначила неправильний підхід до визначення вартості ріллі. Обчислюючи його, брали до уваги врожайність культур у 80-90-х роках минулого століття, тоді як після того прийшла тривала «смуга» посушливих років, викликана глобальними змінами клімату.

Відтак, родити земля стала гірше, а платню за неї хочуть брати вищу, і без того невисока дохідність селянської праці через це падає. Фермерська асоціація ще за часів Віктора Януковича неодноразово зверталася до Мінагрополітики України із пропозицією переглянути нормативну грошову оцінку угідь у південних степах. Та навіть «відписок» тоді не дочекалася.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон