Херсонцям про ЗНО

На базі Херсонської академії неперервної освіти відбулося засідання за круглим столом (консультації з громадськістю) щодо організації проведення державної підсумкової атестації (ДПА) випускників 2015 рокув формі поєднання з зовнішнім незалежним оцінюванням.

В обговоренні разом з керівництвом Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти, представниками академії неперервної освіти, які курують проведення ЗНО в області, та департаменту освіти і науки облдержадміністрації мали можливість у форматі відеоконференції взяти участь керівники навчальних закладів, освітяни, причетні до проведення ЗНО, випускники та їхні батьки. Як уже повідомлялося, цьогоріч зовнішнє оцінювання відбудеться з певними змінами.

— Однією з новацій є його поєднання з ДПА з української мови і літератури, — зазначила проректор академії Світлана Одайник. — З цим пов'язані зміни у процедурі реєстрації та терміни проведення ЗНО. Так, реєстрація на основну сесію ЗНО відбуватиметься з 5 січня до 20 лютого. За­тверджено також порядок реєстрації осіб, які є учнями (слухачами, студентами) професійно-технічних, вищих навчальних закладів, що здобувають повну загальну середню освіту в поточному навчальному році або є випуск­никами загальноосвітніх навчальних закладів минулих років. Основна сесія триватиме з 24 квітня до 26 червня, додаткова — з 9 червня до 9 липня.

Постановою Кабміну 10 вересня минулого року було створено Херсонський регіональний центр оцінювання якості освіти. Організацію і проведення ЗНО в області цьогоріч він здійснює спільно з Одеським регіональним центром.

Про основні процедури нинішнього ЗНО та нововведення детально поінформував директор Херсонського РЦОЯО Максим Кирпенко. Зокрема, зазначив, що вузам надали широкі повноваження, починаючи від визначення переліку профільних предметів на певні спеціальності до встановлення прохідного балу тощо. Більшість вишів уже з 15 грудня оприлюднила правила прийому на своїх сайтах, аби випускники могли завчасно виважено зорієнтуватися у виборі предметів та оцінити власні сили. Першим випробуванням наразі стане пробне тестування 21—28 березня.

Представник департаменту освіти та науки ХОДА Ніна Левенець закликала органи управління освіти та науки, відповідальні за проведення ЗНО, максимально сконцентрувати увагу на процесі підготовки. Зокрема, не випускати з поля зору екстернів, тих, хто навчається за кордоном за програмами учнівських обмінів, тримаючи зв'язок з їхніми батьками. Рік за такими програмами здобувають освіту за межами України 11-класники з Херсона, Скадовська, Нової Каховки. Враховувати слід також цьогорічних випускників з тимчасово окупованої АР Крим та переселенців з Донбасу, для яких відкриють двері пункти тестування на Херсонщині. Максимально мають бути враховані й інтереси випускників інтернатних закладів, налаштованих здобувати вищу освіту.

За словами Ніни Левенець, ДПА розпочнеться вже 24 квітня, а отже, до цього часу мають бути виконані повною мірою всі навчальні програми з україн­ської мови та літератури у випускних класах. Для цього сьогодні переглядається календарне планування. Інтенсивне насичення годинами мови та літератури за рахунок інших предметів компенсують до кінця навчального року. Ніяких додаткових годин, 7—8-х уроків, факультативів тощо не передбачається.

Зберігаються й чинні норми заохочення успішних учнів, пільги для медалістів, переможців предметних олім­піад, конкурсів-захистів МАН, конкурсів знавців української мови ім. Т. Шевченка та П. Яцика, котрі по ДПА з відповідних дисциплін отримають максимальний бал. Учасники конференції вичерпно відповіли на всі запитання, що виникли в процесі обговорення. Принаймні, навіть не отримавши з певної причини сертифіката ЗНО, скажімо, через запізнення на пункт тестування, видалення тощо, атестати про середню освіту отримають усі!

Олена НЕЧИПУРЕНКО//Новий день

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон