Владислав Мангер: Зміни потрібні, але такі, що не руйнують систему охорони здоров’я, а, навпаки, покращують її!

Депутати Херсонської обласної ради звернуться до вищестоящих органів влади з проханням відтермінувати реорганізацію закладів охорони здоров'я до кінця 2020 р.

Із такою позицією визначилися сьогодні, 8 липня, члени постійної комісії з питань охорони здоров'я та здорового способу життя.

«Ми цікавилися, як проходить реорганізація медзакладів у інших областях. На сьогодні єдина область, яка перевела свої заклади в некомерційні – Полтавська. Але досвід у них негативний. По правді, вони потрапили у фінансову пастку, оскільки кошти Національної служби здоров'я України (далі – НСЗУ) не покривають витрати на харчування, поточні видатки, оплату комунальних послуг, капітальні видатки.

Все це необхідно фінансувати з обласного бюджету. На жаль, ми не така область, яка може власним бюджетом перекрити всі фінансові питання. Херсон – єдиний обласний центр, де третина жителів – пенсіонери, які мають доходи на рівні прожиткового мінімуму. У разі відсутності бюджетних коштів на медицину – мешканці не зможуть самостійно оплатити дороговартісні медичні послуги», – зазначив голова облради Владислав Мангер під час обговорення вищезазначеного питання.

Так, за словами директора Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Віктора Короленка, при переході на фінансування із НСЗУ через комунальні неприбуткові підприємства на утримання обласних медичних закладів необхідно виділити з обласного бюджету близько 500 млн. грн. Окрім цього, при переході екстреної служби НСЗУ не буде оплачувати пальне, а це ще 20 млн. гривень.

«Вони будуть оплачувати послугу, і то 30, максимум 40 відсотків від усіх виплат. Гіркий досвід Полтави показує, що ми повинні будемо скоротити 40% медпрацівників», – відзначив Віктор Короленко.

Таким чином, зважаючи на існування ризиків недостатнього фінансового ресурсу на утримання закладів охорони здоров'я з 2020 року, депутати дійшли висновку звернутися до Кабміну та Верховної Ради України з проханням відтермінувати реорганізацію медзакладів та продовжити фінансування закладів охорони здоров'я третинного рівня області за рахунок медичної субвенції.

«Зміни потрібні, але такі, що не руйнують систему охорони здоров'я, а, навпаки, покращують її!», – наголосив Владислав Мангер.

Відправили на доопрацювання депутати і питання щодо надання в оренду цілісного майнового комплексу КУ «Медичний пансіонат «Медик» Херсонської обласної ради». Питання досить делікатне, оскільки зачіпає інтереси медиків-інтернів, які мають пільгове проживання в пансіонаті. Тому голова комісії Віктор Клименко запропонував створити робочу групу з вивчення цього питання.

Окрім цього, у рамках сьогоднішнього засідання комісія позитивно підтримала ряд питань, зокрема звернення щодо виділення з державного бюджету місцевим бюджетам цільових коштів для відшкодування вартості препаратів інсуліну.

Загалом постійна комісія з питань охорони здоров'я та здорового способу життя опрацювала 16 питань порядку денного.

За матеріалами Херсонської обласної ради

P.S. Нагадаємо, 12 липня відбудеться засідання ХХVІ сесії Херсонської обласної ради VІІ скликання.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон