За кого готові голосувати українці?

Пріоритети знову змінилися, у наступний Парламент потрапляють тільки 4 партії.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) оприлюднив свіжі рейтинги. У новий склад ВРУ потрапляє тільки 4 партії: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина».

Опитування було проведено з 26 травня по 7 червня. Особисте інтерв'ю. Опитано 2021 респонденти. Охоплено 110 населених пунктах України (крім АР Крим). Вік старше 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, контрольованій українською владою. Статистична похибка вибірки: не перевищує 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

Слід зазначити, що статистична обробка здійснювалася по трьом категоріям а) від усіх респондентів; б) від тих, хто збирається голосувати; в) від тих, хто збирається голосувати і вже визначився з вибором.

Отже, якби позачергові вибори до Верховної Ради проходили на початку червня, то у Парламент могли б потрапити:

ВАРІАНТ «А»:
«Слуга народу» – 32,1% ;
«Опозиційна платформа – за життя» – 7,8%;
«Європейська солідарність» – 5,4%;
«Батьківщина» – 5,1%.
Решта політичних сил не набирає 5% голосів виборців.

ВАРІАНТ «Б»:
«Слуга народу» – 34,4%;
«Опозиційна платформа – за життя» – 8,4%;
«Європейська солідарність» – 5,8%;
ВО «Батьківщина» – 5,5%.
Решта політичних сил не набирає 5% голосів виборців.

ВАРІАНТ «В»:
«Слуга народу» – 48,5%;
«Опозиційна платформа – за життя» – 11,8%;
«Європейська солідарність» – 8,1%;
«Батьківщина» – 7,8%.
Решта політичних сил не набирає 5% голосів виборців.

Як бачимо у варіанті «А» і «Б» «Європейська солідарність» і «Батьківщина» – балансують на межі похибки, і можуть взагалі не потрапити до ВРУ, що для обох партій є суттєвим кризовим покажчиком. Якщо партія Порошенко (і до перейменування) демонструвала стабільне падіння рейтингу починаючи з минулого року, то для «Батьківщини» (Тимошенко) – падіння «за межу» є суттєвим ударом, адже ще не так давно вона мала 14%, а наприкінці минулого року всі 18 – 24%.

За партію «Голос» у варіанті «А» готові проголосувати – 3,7%, у варіанті «Б» – 4%, і тільки у варіанті «В» з'являються певні сподівання на рівні – 5,6%. Це межа нижнього порогу статистичної похибки, а тому говорити про стабільність партії не доводиться. І фахівці поки ставлять навпроти цієї політичної сили великий знак питання.

Що ж стосується партії «Сила і честь», то в усіх варіантах вона не набирає поки відповідної кількості голосів: «А» – 2,5%, «Б» – 2,7%, «В» – 3,8%.

Ще більш печальна картина у Ляшко: «А» – 1,9%, «Б» – 2,1%, «В» – 2,9%. У будь-якому розкладі його політична сила не потрапляє у Раду нового скликання.

ВО «Свобода» так само не проходить у новий склад ВРУ: «А» – 1,3%, «Б» – 1,4%, «В» – 1,9%. Чи з'являться шанси у «націоналістичних» партій подолати бар'єр після свого об'єднання? Навряд. Адже їх сумарний рейтинг залишається за межею похибки в усіх трьох варіантах.

«Громадянська позиція»: «А» – 1,2%, «Б» – 1,3%, «В» – 1,8%, що так само яскраво вказує на те, що партія поки залишається за межами нового складу ВРУ.

Решта партій, які були запропоновані у списку набрали менше 1% голосів.

При цьому й далі залишається поки дуже великий відсоток респондентів, які заявили, що не визначилися, за яку партію вони готові голосувати просто зараз – 24,2%.
1,5% – відмовилися відповісти, або сказали, що зіпсували б бюлетень.
6,6% – не готові брати участі у голосуванні.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон