Удар по херсонських газетах нанесла «Укрпошта»

Мешканці Херсонщини скаржаться на затримки з доставкою періодики по селах, які вже стали хронічними через нестачу листонош та закриття відділень зв'язку.

Але тепер «Укрпошта» нанесла редакціям місцевих видань іще відчутніший удар, серйозно затримуючи належні їм кошти за передплату на 2019 рік. Якщо раніше їх перерахування зазвичай завершувалося у першій половині січня, то нині вже й половина лютого минула, а всі гроші редакції досі не надійшли.

Тільки двом найтиражнішим обласним виданням «Гривна» й «Новий день» зв'язківці станом на середину лютого не перерахувала, загалом, 750 тисяч гривень! А це від чверті до п'ятої частини всієї суми. За що ж тоді купувати папір, як розраховуватися за комунальні й типографські послуги?

У регіональній дирекції «Укрпошти» це запитання радять задавати у Києві. Виконувач обов'язків директора «Херсонпошти» Олена Юндт (директор Юрій Горбенко звільнився ще до завершення кадрового контракту) у телефонній розмові повідомила, що кошти на передплату місцевих видань переказали на рахунок «Укрпошти».

А звідти їх повертають окремими траншами із запізненням, ніяк ці запізнення не пояснюючи. Вочевидь, зв'язківці вирішують власні фінансові проблеми за рахунок редакцій, «затикаючи дірки» коштами простих передплатників. Причому загострилися ці проблеми саме після зміни керівництва «Укрпошти».

Ось що каже з цього приводу Михайло Вертман, котрий очолював «Херсонпошту» два десятиліття – з 1995 по 2015 рік: «Гроші, які отримували від передплатників, місцевих видань за укладеними з редакціями угодами, раніше акумулювалися безпосередньо на рахунках регіональної дирекції.

Відтак, редакції їх отримували не пізніше 15-20 січня. Тепер всі кошти читачів обов'язково перераховують до столиці, і вже там збиткова «Укрпошта» розподіляє їх, як заманеться. От газетярі від цього й потерпають».

Передплатні тиражі місцевих видань на Херсонщині цьогоріч впали в середньому на третину – навіть порівняно із також не дуже добрим до медіа минулим роком. І журналісти недарма вважають, що в цьому є «внесок» зв'язківців. Не сплатили через них вчасно за папір, а він знову подорожчав, і відповідно подорожчав свіжий примірник.

На додачу, періодику по віддалених селах розвозять із великим запізненням, ще й безпосередньо до поштових ящиків вона потрапляє далеко не завжди. Приїхало раз на три дня в село мобільне відділення зв'язку, скинуло оберемок газет у сільраді чи десь у будинку культури, і бувайте здорові.

А читачі потім розмірковують: навіщо платити за газету, яку приносять у четвер замість понеділка, та ще й по неї повсякчас бігати треба?

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон