Архітектурні перлини Херсона: Греко-Софіївська церква

У Херсоні на березі Дніпра височіє Греко-Софіївська церква. Вона вважається однією з найстаріших будівель міста.Її архітектурним і внутрішнім оздобленням милувалися ще Г.Потьомкін, І.Ганнібал, О.Суворов, Ф.Ушаков...

Офіційно церква має назву Свято-Різдва-Богородичний (Греко-Софіївський) храм, але жителі міста вже третє століття називають його просто Грецьким.

Це знаменита пам'ятка Херсона вражає своєю неповторною красою, будучи гордістю не тільки міста, а й усього Таврійського краю.

Сьогодні Греко-Софіївська церква відреставрована і сяє куполами і хрестами, вкритими новими металевими листами з позолотою.

Головна гордість церкви - її внутрішнє оздоблення, збереглися живопис і настінні розписи XVIII століття.

На подвір'ї церкви було зведено дзвіницю, в нішах якої розташовані дерев'яні скульптури апостолів: Матвія, Марка, Луки та Іоанна.

Особливу цінність храму надає чудовий грецький дерев'яний іконостас, якому вже близько 450 років. Храм був зведений у формі базиліки і на сьогоднішній день це єдина базиліка в Херсоні...

За матеріалами Агоов Херсонщина

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон