Чи допоможуть херсонцям будувати «краще життя» гроші від МВФ?

Наприкінці минулого року Україна нарешті дочекалася – гроші від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках нової кредитної програми stand-by – надійшли.

Експерти розповідають як зміниться економічна ситуація, чим ми за це заплатимо, і чого слід чекати від різних галузей економіки? Чи насправді пересічні Херсонці відчують те, що держава отримала мільярди?

Наприклад чи вплинуть ці гроші скажімо на ринок нерухомості?

За словами представника Асоціації фахівців з нерухомості України Едуарда Бразаса, глобального впливу вливання МВФ на ринок не зроблять.

«За великим рахунком, – вважає експерт, – транш МВФ – це перекредітація вже існуючих боргів України. По суті, новий транш, як прийде, так і піде. Він не передбачає ніяких програм розвитку, завдяки яким позикові гроші йшли б безпосередньо в економіку України».

У повсякденному житті це можна порівняти з перекладанням коштів з одного ящика в іншій.

«Це не вимиє гроші з нашого бюджету, не зробить нас біднішими, тому не дасть приводу ринку нерухомості падати, але і не буде давати приводів ринку рости», - додав Бразас.

Крім того, тут діє ще один чинник – вибори. Вважається, що до завершення виборчого процесу президента (середина червня) в Україні взагалі все завмерло у очікуванні. Всі чекають а що ж буде, якщо щось буде...

Так само завмерли у очікуванні і інвестори. Практично більша частина програм, які були запущені раніше закінчилися «планово». Або під приводом введення «військового стану» (який було оголошено минулого року в Україні), як фарс-мажор закриті.

Міжнародники стверджують – завмерли всі, окрім «великих кредиторів», яким вигідно надавати гроші під гарантії держави, адже чим більше вони дадуть владі, то навіть після того як вона зміниться, віддавати їх все одно доведеться (бере не особа, а посада, підтверджує держава).

Тоді як приватні компанії у такі ігри не граються. Вони позичають не чиїсь, а свої. Дають не державі, а вкладають у конкретні проекти. Віри, у те, що вони будуть здійснені, що по ним будуть повертати борги, а тим більше виплачувати дивіденди, міжнародні інвестори вже не поспішають – більше немає.

Що ж стосується МВФ, то тут інші стосунки.

Під які зобов'язання взяла Україна чергові гроші від МВФ? Що буде з розпочатими реформами, які, до речі, треба ще провести? Про це в окремому матеріалі.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон