На що розраховувати херсонцям, якщо для пенсії не вистачає страхового стажу?

На соціальну допомогу, яку певні категорії громадян можуть отримати замість пенсії. Але не всі.

Нагадаю, я про це вже писав у матеріалі: «Пенсіонери, готуйтеся – вам підвищать пенсії, але ви станете ще більш бідними», що починаючи із 1 липня через зростання прожиткового мінімуму станеться перерахунок мінімальних пенсій.

Для осіб, у яких страхового стажу менше: у чоловіків – 35 років, у жінок – 30; а для пенсій, призначених до 01.10.2011 року: у чоловіків – 25 років, у жінок – 20 років, пенсія зросте до 1 435 гривень.

У липні «прожитковий мінімум» зросте до 1 777 грн, а у грудні до 1853 грн (пенсії знову будуть перераховані).

Що ж стосується тих громадян у яких немає відповідного страхового стажу, то саме вони можуть розраховувати на соціальну допомогу.

Слід пам'ятати, що пенсійна реформа суттєво підвищила вимоги до кількості страхового стажу, необхідного для оформлення пенсії. У зв'язку з цим багато українців позбавлені можливості вийти на заслужений відпочинок після досягнення пенсійного віку. З цієї причини прийнято рішення тимчасово (з 1 січня 2018-го по 31 грудня 2020 року) про надання соціальної допомоги пенсіонерам, яким не вистачає стажу.

Отримуватимуть допомогу не всі, а тільки ті, хто на момент оформлення соціальних виплат матиме не менше як 15 років страхового стажу.

Гроші платитимуть тільки до того періоду, допоки людина не досягне права на пенсійну виплату.

Куди звертатися по допомогу? До управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або фактичного проживання.

Що треба, аби отримати допомогу? Написати заяву, додати до неї: паспорт, ідентифікаційний код, довідку про наявний страховий стаж (можна отримати у Пенсійному фонді), декларацію про доходи і майновий стан (на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні півроку.

Якщо ви будете оформлювати допомогу не за адресою реєстрацій, а там де проживаєте, тоді слід додати ще один документ: довідку про неотримання такої допомоги з управління соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Коли слід звертатися за допомогою? Не пізніше як у тримісячний термін після дня, що настає після дати досягнення пенсійного віку.

Коли вам не допоможуть? Якщо ви звернетеся за допомогою пізніше ніж через 3 місяці. Втім, якщо ви звернетеся пізніше, то допомогу вам все одно нарахують, але починаючи з дати надання всіх необхідних документів та довідок (а не з дня набуття відповідного віку).

Хто не має права на отримання допомоги?

Людина яка:

- отримує пенсію, працює або веде іншу діяльність, пов'язану з отриманням доходу;

- будь-хто з членів сім'ї протягом року перед зверненням за допомогою здійснив покупку (оплату послуг) на суму понад 50 тисяч грн.;

- середньомісячний сукупний дохід сім'ї у розрахунку на одну особу за попередні півроку перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (до 1 липня – 1373 грн., з 1 липня – 1435 грн.);

- якщо у результаті перевірки будуть виявлені додаткові джерела фінансування, що не зазначені у декларації (оренда житла (будинку), заробіток членів сім'ї, які офіційно не працевлаштовані тощо);

- у власності людини або членів його сім'ї є друга квартира (будинок), за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на одного члена сім'ї та додатково 10,5 м2 на сім'ю, чи більше одного автомобіля (іншого транспортного засобу, механізму).

Якщо ж у вашій родині є людина з інвалідністю, то рішення про надання допомоги може бути позитивним, за рішенням комісії, яке приймається після обстеження матеріально-побутових умов особи, що звернулася.

Якою може бути сума допомоги? Сума різниці між прожитковим мінімумом для непрацездатних осіб і середньомісячним сукупним доходом сім'ї у розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не більше 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Фактично максимальний розмір соціальних виплат дорівнює розміру прожиткового мінімуму: з 1 липня 2018 року – 1 435 грн, з 1 по 31 грудня 2018 року – 1497 грн.

Розмір тимчасової допомоги будуть перераховувати автоматично – слідом за підвищенням прожиткового мінімуму (звертатися до управління немає необхідності). Там на вас чекатимуть якщо у вас зміняться обставини, які можуть вплинути на розмір або порядок отримання допомоги (зміни тих вимог про які йшлося вище).

Чи можна залишитися без грошей? Так. Виплату скасують у разі:

- якщо ви приховали відомості або навмисно надали недостовірні дані про доходи та майновий стан – з місяця, наступного за тим, в якому виявлені зазначені факти;

- у разі працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю – з місяця оформлення на роботу або реєстрації підприємцем;

- при виїзді на постійне місце проживання за кордон – з першого числа місяця, наступного за місяцем виїзду;

- у зв'язку зі смертю одержувача допомоги – з місяця, наступного за тим, в якому людина померла;

- за фактом оформлення пенсії – з дати її призначення.

Крім того слід нагадати, що з 1 січня 2019 року заплановано введення накопичувальної пенсійної системи.

Експерти коментують цю майбутню зміну обережно: вона несе у собі величезний ризик, на відміну від нинішньої солідарної пенсійної системи.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон