Що непокоїть людей у селі на Херсонщині

Керівник Горностаївської об'єднаної територіальної громади Дмитро Ляхно зустрівся з мешканцями Маринського старостинського округу.

Основна мета зустрічі - вирішити долю спортивної зали (про це роповідалося вже в газеті). Вирішили не витрачати на аварійну споруду гроші громади. Однак на цьому відверта розмова не завершилася. Люди порушили декілька найбільш болючих для них проблем.

З-поміж найактуальнішого - відсутність автобусного сполучення з районним та обласним центрами. Це проблема, що звучить уже понад рік і при зустрічах з людьми, і на сесіях селищної та районних рад. У село Маринське не заходить жоден автобус не лише через те, що погані дороги, а й тому, що жоден маршрут тих автобусів, що курсують у районі, цього не передбачає.

Очільник громади висловив надію, що можливо цю проблему удасться розв'язати, коли буде організовано в районі внутрішнє перевезення (до слова – у цьому номері газети вже опубліковано оголошення районної державної адміністрації про конкурс на автобусні перевезення).

Ще з одним болючим питанням звернулися маринці - що робити людям, коли захворіють? Знову в селі немає фельдшера. Вірніше є , але вона у відпустці по догляду за дитиною до 3 років. Юнак, що працював фельдшером тимчасово, відбув на строкову службу до війська.

Єдина людина, до якої усі звертаються аби викликати швидку, чи поміряти тиск – це молодша медична сестра, яку перевели цього року на 0,25 ставки. Селищний голова пообіцяв медичну проблему маринців обговорити з головним лікарем районного центру ПМСД.

Обговорили під час зустрічі й внутрішні проблеми старостинського округу. Зокрема, стосовно водопостачання - оплати за воду та встановлення лічильників.

За словами керівника комунальної служби Світлани Матюк, у половини мешканців сіл Маринського та Вільного немає лічильників, за воду дехто платить раз у півроку, тож буває виникають труднощі з оплатою за електроенергію.

Не оминули й тему сміття. Після того, як староста округу Наталя Щербина подякувала односельцям за чистоту села та участь у благоустрої , із зали почулися зауваження, що після провідної неділі багато накидано пляшок та іншого сміття, радили, щоб вивозили непотріб на сміттєзвалище, а не на дорогу.

Зустріч використали і для інформування громадян. Дмитро Ляхно наголосив, що потрібно спільно дбати про свою територію, про фінансові надходження. Як і в інших громадах нагадав про декларування, від якого значною мірою залежить бюджет громади, а від нього – розвиток населених пунктів.

Багато громадян, які використовують самостійно свою землю-пай, не декларують доходи. По Маринському старостинському округу за 2 тижні до закінчення декларування із 190 власників паїв подали декларації лише 107.

Громада дбає на один бюджет, але ж хтось працює, а дехто гуляє. Зрозуміло, що є спільні об'єкти, які потребують фінансування,. Але ж коштів потребують і старостинські округи. Тож, як зазначив керівник громади, як хто надбає – те й матиме.

Це далеко не повний перелік проблемних питань, які було обговорено у Маринському під час зустрічі громадян з керівником об'єднаної територіальної громади. Водночас шукали й спільне ріщення щодо розв'язання проблем.

Як бачимо, практика виїзних зустрічей із мешканцями сіл має, як мінімум, два позитивні моменти. Люди не витрачають кошти, щоб донести до влади та спробувати вирішити наболілі питання.

А керівництво краще знатиме проблематику та існуючий стан справ у населеному пункті, щоб сфокусувати свою увагу на тих об'єктах, що потребують першочергової уваги, акумулюватимуть кошти і спільно із депутатами шукатимуть шляхи їх розв'язання.

На зустрічі побувала Любов РУДЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон