Як на Херсонщині російська ФСБ береги поплутала

В ніч на 30 червня військові Збройних сил разом із прикордонниками Херсонського загону на березі Перекопської затоки затримали двох військовослужбовців прикордонної служби ФСБ РФ, які збилися з маршруту.

Затримали їх випадково близько 2:30 ночі. Як виявилося, старший прапорщик Владімір Кузнєцов, уродженець Благовіщенська Амурської області, і старший лейтенант Аскар Кулуб із Морозовського району Ростовської області в ході навчань збилися з маршруту і зайшли на територію України.

Зрозумівши, що втратили орієнтування і не будучи взагалі знайомими з місцевістю, вони вирішили перечекати до сходу сонця, проте були помічені українськими військовими. На березі затоки також виявили човен, на якому затримані причалили.

Оперативно ФСБ Росії підтвердила, що обидва чоловіки є їхніми співробітниками. Це само по собі унікально, адже досі Росія завжди кидала напризволяще всіх своїх кадрових військових і співробітників ФСБ, яких затримували поблизу з окупованими РФ українськими територіями.

Самі затримані розповіли, що їх перекинули на службу до окупованого Криму недавно. За їхніми словами, мало хто з прикордонників ФСБ РФ бажає служити на півострові: зарплати там менші, ніж на материковій території Росії, а ціни значно вищі. І Аскар, і Владімір ніколи до того ані в Криму, ані в інших регіонах України не бували.

Не менший резонанс викликали дві постанови Каланчацького районного суду від 30 червня, за якими виявленим диверсантам ФСБ РФ призначено покарання у вигляді 15 діб адміністративного арешту і штрафу розміром по 320 гривень. «Тих громадян України, котрих затримують при спробі невеличкої контрабанди через кордон, карають суворіше», - зауважують юристи.

У більшості всеукраїнських видань постанови Каланчацького суду були розкритиковані як юридично нікчемні. По-перше, в їх текстовій частині міститься багато неточностей (приміром, невірно вказано час затримання - 11.00 замість 02.30). По-друге, в них відсутні свідчення про те, що співробітники ФСБ нібито «відпрацьовували роль порушників у ході навчань у Криму».

Неточно вказаний і номер військової частини ФСБ РФ (замість розташованої в окупованій Балаклаві частини 9930-С суд вказав 9930, що належить прикордонному загону на території Черкаської області). Крім того, суд постановив повернути всі вилучені у затриманих речі, до яких, вочевидь, віднесли і човен, на якому вони потрапили на материкову ділянку України.

Після оприлюднення текстів судових постанов стало відомо, що СБУ відкрила кримінальне провадження стосовно обох затриманих. За повідомленням прес-служби СБУ, розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 110 КК (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Тож нині обом диверсантам світить до 5 років позбавлення волі.

«Слідством встановлено, що громадяни РФ, співробітники ФСБ - заступник начальника резервної застави Аскар Кулуб і начальник кінологічної групи Владімір Кузнєцов - в період з грудня 2016-го до 30 червня 2017 року виконували службові завдання в інтересах Російської Федерації з метою зміни меж території або державного кордону України.

Зараз затримані перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Слідство триває. Найближчим часом слідчі СБУ оголосять співробітникам ФСБ про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України і ініціюють обрання їм запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою», - сказано в повідомленні прес-служби СБУ.

Інцидент на кордоні з окупованим Кримом мав наслідки для всіх російських «прикордонників» з півострова. Все керівництво тамтешнього управління, що нині тимчасово розташовується в Армянську (основне місце його дислокації - Джанкой), без зайвих сантиментів було звільнено.

Самі ж затримані навіть не сумніваються, що вже не є кадровими прикордонниками Росії, вважаючи, що їх цілком могли звільнити «заднім числом», як це не раз траплялося з іншими їхніми колегами.

Що ж стосується подальшої їхньої долі, то після винесення остаточного вироку Кулубу і Кузнєцову їх можуть обміняти на когось із українських заручників, яких насильно тримають на території Російської Федерації.

Аналогічним чином була звільнена з російського полону Надія Савченко, котру обміняли на затриманих російських військових Алєксандра Алєксандрова і Євгєнія Єрофєєва.

Олег БАТУРІН
«Новий день»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон