Як на Херсонщині "людський капітал" формують

Про це говорили вчора, 4 липня на нараді керівників управлінь облдержадміністрації, ректора та деканів факультетів Херсонського державного університету,за участі народного депутата України Олександра Співаковського.

«Саме на формування людського капіталу, розвиток вищої освіти та забезпечення кваліфікованими кадрами області направлена Програма розвитку людського капіталу Херсонщини. Актуальність зазначеного питання є дуже гострою», - наголосив заступник голови облдержадміністрації Андрій Балонь.

Він також підкреслив, що на сьогодні не у всіх є можливість оплатити навчання у ВНЗ, тому ОДА запропонувала таке рішення проблеми, бо надпріоритетом для місцевої влади є створення сприятливих умов та збереження людського капіталу в регіоні.

Розповідаючи присутнім про основні положення Програми, начальник управління освіти, науки та молоді ОДА Євген Криницький зазначив, що наразі вже сформовано регіональне замовлення за Програмою та складає: 234 педагогічних працівника, 21 працівник в галузі культури, та 14 - в галузі фізичної культури та спорту.

«Херсонський державний університет є базовий навчальний заклад, який може забезпечити і здійснювати підготовку фахівців в зазначених галузях, так як він має для цього необхідну базу», - наголосив Євген Криницький.

Народний депутат України Олександр Співаковський, який також приймав участь у заході, підкреслив, що в результаті впровадження Програми Херсонщина має перспективи до зменшення міграції молоді до інших областей України та саме головне – буде сприяти зменшенню дефіциту кадрів на селі.

"Більшість українських регіонів сьогодні в тій чи інший мірі стикаються з дефіцитом кваліфікованих фахівців у різних важливих сферах життєдіяльності. Особливо відчутний він у сільській місцевості.

Моя рідна Херсонщина чи не найбільше відчувала всю гостроту нестачі кадрів, тому що тривалий час була (на жаль, залишається й досі) "донором" мізків і робочих рук для інших регіонів.

Необхідність протистояти цим викликам консолідувала обласну владу і спонукала до розробки регіональної стратегії збереження людського капіталу. Тому що було чітке розуміння того, що саме людський капітал та його якість є визначальним чинником розвитку території.

Розроблена програма передбачає створення необхідних умов для розвитку в регіоні вищої освіти, накопичення якісного людського капіталу та забезпечення потреб регіонального ринку праці. А ключовою складовою програми є формування регіонального замовлення.

Після того, як наприкінці лютого цього року голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв презентував Програму у парламентському Комітеті з питань науки та освіти, і її схвально сприйняли фахівці, в Уряді запропонували і решті областей створити аналогічні моделі у себе.

Однак Херсонщині випала роль першопрохідця. Тому не дивно, що на етапі впровадження Програми час від часу вникають питання, які потребують подекуди нестандартних підходів...", - заявив Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон