Организаторов СМС-атаки на клиентов «Ощадбанка» в Херсоне пока не установили

Массовая рассылка мошеннических СМС-сообщений клиентам «Ощадбанка» на Херсонщине о якобы блокировании их платежных карт позволила организаторам аферы отменно заработать.

Излишне доверчивые обладатели карт звонили по указанным в эсэмэсках номерам мобильных телефонов, мнимые «представители служб безопасности» финансового учреждения выпытывали у них ПИН-коды к картам, и потом снимали с электронных счетов все деньги до копейки.

Последствия криминальной атаки таковы: только в отдел по противодействию киберпреступности Главного управления Национальной полиции Херсонской области поступило три заявления от потерпевших, которые потеряли от тысячи до трех тысяч гривен каждый. Да и в каждом районе края нашлось еще по нескольку жертв «волны» СМС. Причем поиск аферистов легким явно не будет.

В отделе по противодействию киберпреступности уже установили, что деньги обманутых клиентов поступали на другие карточные счета в том же «Ощадбанке». Однако обналичивали их уже в двух других регионах Украины – то есть, действовать могло несколько преступных групп.

Вдобавок, «авторов» рассылки криминальных эсэмэсок установить до сих пор тоже не удалось – они использовал технологии сокрытия IP-адресов своих компьютеров, сообщил наш источник в полиции.

Сергей ЯНОВСКИЙ

P.S. Кібервідділ поліції Херсонщини надав свої рекомендації, як не стати жертвами шахраїв.

1. Ніколи й нікому не повідомляйтеПІН-код та CVV2 своєїбанківськоїкарти, а також логіні та пароль для доступу в інтернет-банкінг. Не розголошуйте свої дані, навіть якщо про це просить працівник банку, краще попрощатися з ним та самостійно зателефонувати у відділення. Якщо ж дійсно фінансовій установі необхідна якась інформація, повідомте її під час відвідин офісу.

2. Переконайтеся, що сайт, на якому виплануєте здійснювати операції з грішми, використовує захищене з'єднання https та має сертифікат безпеки використання банківських карток PCI DSS..

3. Не просіть незнайомих людей допомогти вам здійснити покупки чи інші фінансові операції в Інтернеті.

4. Не використовуйте для тих же самих цілей чужі комп'ютери чи послуги інтернет-клубів. Якщо це трапилось, не забудьте вилогінитися та очистити кеш.

5. Користуйтеся лише офіційними сайтами банків, онлайн магазинів чи іншихплатнихсервісів. Ретельно сперевіряйте їхню адресу у стрічці браузера.

6. Обов'язково використовуйте антивіруси та постійно їх оновлюйте. Не заходьте в Інтернет з комп'ютерів, не захищених противірусними програмами.

7. Не забудьте про СМС-інформування. Якщо з вашого рахунку раптовопочнуть зникати гроші, ви одразу ж про це дізнаєтесь та зможете своєчасно його заблокувати.

8. Для операцій в Інтернеті можна відкрити окрему інтернет-картку й поповнювати її виключно на суму запланованої транзакції.

9. Також можн австановити добовий ліміт на зняття коштів та кількість операцій в Інтернеті.

10. Під час здійснення Інтернет покупок не слід використовувати не банківські системи Інтернет розрахунків (системи електроних платежів, електронні гаманці, телефонні номери)

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон