Прокуратура Херсонщини виявила ряд порушень в сфері поводження з відходами

Херсонські сміттєзвалища перевірила прокуратура

Прокуратурою Херсонської області організовано проведення перевірки додержання вимог законодавства у сфері поводження з відходами у діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю. Особливу увагу приділено забезпеченню ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів.

Перевірки засвідчили, що районними державними адміністраціями не в повній мірі використовуються повноваження у сфері поводження з відходами. Зокрема, на території Великоолександрівського району не існує розробленої та затвердженої районної програми поводження з відходами. Неналежним чином ведуться реєстр об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів та реєстр місць видалення відходів. На території району існують численні несанкціоновані та неконтрольовані звалища. Жодною сільською та селищною радами району не проведено обвалування полігонів та сміттєзвалищ побутових відходів, не встановлено огорожу тощо. Аналогічні порушення виявлено в діяльності Генічеської та Цюрупинської районних державних адміністрацій, повідомляє прес-служба прокуратури області.

Мають місце суттєві порушення законодавства України про відходи в діяльності органів місцевого самоврядування. Так, відсутнє фінансування місцевих та регіональних програм поводження з відходами, не здійснюється контроль за їх належним виконанням. У Великоолександрівському, Голопристанському, Каховському, Новотроїцькому та Чаплинському районах органами місцевого самоврядування вищезазначені програми взагалі не приймались. Як результат, не вживаються заходи щодо ведення первинного обліку відходів, розроблення схем санітарного очищення населених пунктів, не здійснюється ліквідація несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, не організовується планово-регулярна санітарна очистка населених пунктів.

За відсутності належного контролю з боку органів місцевого самоврядування посадові особи комунальних підприємств грубо порушують вимоги діючого природоохоронного законодавства щодо необхідності отримання дозволів та затвердження лімітів на утворення, розміщення, зберігання та видалення відходів.

Прокуратурою Цюрупинського району виявлено факт внесення недостовірних відомостей до актів здачі-прийняття робіт, товарно-транспортних накладних щодо вивезення твердих побутових відходів з території міста Цюрупинськ та привласнення бюджетних коштів, що виділялися на вказані заходи. У зв'язку з цим зареєстровано кримінальні провадження.

У свою чергу, Херсонською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері за наслідками перевірки ДП «Цюрупинське ЛМГ» 16 квітня 2013 року зареєстровано кримінальне провадження за фактом забруднення та засмічення земель державного лісового фонду, чим завдано шкоди на суму близько 560 тис.грн.

Окрім цього, упродовж поточного року пред'явлено 7 позовних заяв у вказаній сфері, з них 6 адміністративних позовів - до сільських рад про визнання неправомірною бездіяльності та зобов'язання налагодження роботи з відходами.

Прокурорськими перевірками засвідчено, що незабезпечення належного стану поводження з відходами на території області допущено також унаслідок суттєвих порушень та упущень в організації діяльності уповноважених органів державного контролю.

Так, під час перевірки Державної екологічної інспекції в області встановлено факти необґрунтованого нарахування збитків за засмічення та забруднення земель, а також пред'явлення претензій щодо відшкодування збитків до органів місцевого самоврядування та суб'єктів господарювання на загальну суму 9 млн.грн.

Окрім того, наявні порушення вимог законодавства щодо поводження з безхазяйними відходами тваринного походження, допущені державними інспекторами ветеринарної медицини в Генічеському районі. За даним фактом зареєстровано кримінальне провадження.

В роботі сектору екологічного контролю природних ресурсів Західного регіону Державної Азовської морської екологічної інспекції також виявлено випадки невжиття відповідних заходів реагування до усунення виявлених порушень закону.

Встановлено випадки порушень строків видачі дозволів на розміщення відходів, а також при погодженні лімітів на утворення та розміщення відходів у роботі Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області.

Загалом за наслідками проведених перевірок у сфері поводження з відходами органами прокуратури області внесено 101 документ реагування. За результатами їх розгляду притягнуто до відповідальності 61 посадову особу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, 17 посадових осіб, наділених контрольними повноваженнями. Крім того, зареєстровано 3 кримінальні провадження із сумою збитків понад 600 тис.грн., пред'явлено 7 позовних заяв.

Ґрунтовну інформацію про результати прокурорських перевірок додержання законодавства у сфері поводження з відходами спрямовано на адресу обласної державної адміністрації та обласної ради.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон