На Херсонщині лікарі радились як знизити дитячу смертність

Показники смертності дітей є загальновизнаним індикатором здоров'я нації, віддзеркалюючи якість життя населення, рівень добробутуі розподіл соціальних та матеріальних благ у суспільстві, стан довкілля, рівень освіти й культури, ефективність профілактики, рівень доступності і якості медичної допомоги тощо.

Основні причини дитячої смертності зумовлені як біологічними чинниками, так і факторами навколишнього середовища, змінюються з віком дітей. Смертність немовлят в Україні є визначальною у формуванні смертності дітей до 5 років. Імовірність померти різко зменшується після досягнення дитиною однорічного віку.

На базі Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні відбулася нарада лікарів-педіатрів, неонатологів, акушер-гінекологів з усієї області для пошуків шляхів зниження рівня дитячої смертності.

«Малюкова смертність є рейтинговим показником рівня соціально-економічного розвитку області. Представники районів, в яких показники найгірші, будуть запрошені на окрему нараду за участю органів місцевого самоврядування. Надалі буде продовжено розбір кожного випадку малюкової смертності в Департаменті охорони здоров'я», — зазначила заступник начальника управління лікувально-профілактичної допомоги населенню, медичних кадрів та звернень громадян Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Наталія Шахман, відкриваючи нараду.

За рівнем дитячої смертності в 2016 році Херсонська область на 23 рейтинговому місці по Україні (показник складає 9,8 на 1 тис. народжених живими) — такого високого показника в області не було вже 6 років поспіль.

Саме тому сьогодні абсолютно усі дитячі фахівці області мають виробити спільну тактику для того, щоб не допустити в подальшому таких прикрих випадків.

На думку головного акушер-гінеколога Департаменту охорони здоров'я ХОДА Юрія Германа, кожен головний лікар повинен відповідати за малюкову смертність в своєму закладі. Не варто зберігати вагітність, яка має серйозну загрозу в перший триместр, адже потім це закінчується передчасними пологами з народженням дітей і важкими вадами розвитку. Саме передчасні пологи посідають перше місце серед причин перинатальної смертності, на другому та третьому — розлади дихальної і серцево-судинної систем, вроджені вади розвитку відповідно.

За словами головного педіатра Департаменту Тетяни Карчевич, із втрачених 108 дітей віком до 1 року, 70% смертей — можна було б попередити.

В Білозерському, Каховському, Олешківському районах разом втрачено 34 дитини. Не допущено жодної ж смерті лише в одному районі — Голопристанському. Недоношеними народилось 70 дітей, 19 дітей — з асоціальних сімей, були випадки й насильницької смерті.

Обласна медико-генетична консультація при центрі планування сім'ї та репродукції людини обласної лікарні за 2016 рік виявила 277 аномалій розвитку плоду.

Під час наради також обговорювались проблеми вакцинації, що розпочинаються ще з пологового будинку. Вакцини від гепатиту В та БЦЖ достатньо, але показник імунізації в деяких районах є низьким.

Як повідомила головний інфекціоніст Департаменту Наталія Єрємєєва, за 2016 рік зафіксовано 525 відмов батьків від вакцинації проти туберкульозу, що в умовах епідемії є недопустимим. Загалом в Україні спостерігається ріст тенденції відмови від вакцинації. Отже, на лікарів лягає ще одна важлива місія — інформаційна робота з батьками малечі.

Провівши повний аналіз малюкової смертності за 2016 рік, фахівці донесли до лікарів в районах основні причини такої ситуації та дали рекомендації щодо її виправлення.

Збереження здоров'я і життя кожної дитини є першочерговим завданням не лише медичної галузі та її працівників, а й керівників усіх рівнів влади.

Олександра МІШИНА
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон