Добрі новини з Горностаївки

Приємно повідомляти добрі новини з Херсонщини, особливо коли це стосується соціальної сфери та обслуговування людей.

Так минулого тижня разом з головою районної ради С. Карпеченком, селищним головою Д. Ляхном та депутатом районної ради Ю. Васильєвим вдалося побувати у Великоблаговіщенській лікарській амбулаторії, яка після капітального ремонту відкрила свої двері для пацієнтів.

І порівняти, якими були кабінети до цього, і якими стали. Це справді осучаснена амбулаторія, з світлими, охайними кабінетами та системою опалення.

Разючі зміни відремонтованих кабінетів, нове оснащення – все це вразило не лише гостей, а й пацієнтів, які не поминули нагоди прийти на прийом до лікарів, що приїхали з району.

Головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги ( РЦ ПМСД) Л. Марчук та медседра сімейної медицини Ірина Будко розповіли про роботу закладу.

Директор ТОВ ТД «Горностаївський райагрохім» Ю. Васильєв передав сільській амбулаторії портативний електрокардіограф вартістю 50 тисяч гривень, а від центру первинної допомоги сільські медики отримали глюкометр – прилад для вимірювання цукру в крові.

"Ми вдячні за такий цінний подарунок благодійному фонду депутата обласної ради Ігоря Колихаєва та Торговому Дому «Горностаївський райагрохім», його директору Юрію Васильєву, які придбали електрокардіограф та допомогли в ремонті та оснащенні амбулаторії, - сказала Л. Марчук.

– Відтепер сільський медичний заклад має пристрій, який відразу зчитує результати діагностики, зберігає їх в пам'яті та передає кардіограми на відстань, а глюкометр – визначає вміст цукру в організмі. І це надважливо, адже нині серцево судинні захворювання, інфаркти та діабет дуже розповсюджені.

Однак, головний лікар РЦ ПМСД стурбована тим, що немає сімейного лікаря в цій амбулаторії, яка обслуговує понад тисячу мешканців. Вихід знайшли в тому, щоб до сільських медзакладів регулярно організовувати виїзди лікарів Центру первинної допомоги, які отримали другу спеціалізацію - сімейного лікаря (а таку спеціалізацію мають усі лікарі Центру).

Ось і того дня три лікарі з району – терапевт, педіатр та гінеколог- приймали пацієнтів у Великоблаговіщенській сімейній амбулаторії, тож у коридорі було чимало людей, у яких ми запитали, чи задоволені вони, що відремонтували приміщення.

Жінка поважного віку, Ганна Артемівна Жужа, яка все своє життя пропрацювала в колишньому місцевому колгоспі «Таврія», зазначила: "Звісно ми задоволені, що тепер у нашій лікарні і гарно, і тепло, кабінети просторі та світлі. Спасибі всім хто до цього долучився.

- Тільки шкода, що не використовуються повноцінно – нам би хотілося, щоб тут була палата для денного стаціонару, нехай і без обідів. Поставили б декілька ліжок - люди мали би змогу на місці лікуватися, додалися б і робочі місця для молоді. А то така будівля й не використовується".

Жінка пригадала, що колись тут був стаціонар, і батьки її лікувалися, вона навіть своїх двох дітей в цих стінах народжувала. Нині ж захворів – треба їхати в район чи в область, ще й автобус не ходить - тож важко лікуватися, скрізь треба гроші.

"Я пропрацювала 25 років на свинофермі, довгий час завідувачкою, а пенсію таку заробила, що на неї неможливо не те що жити, а й навіть існувати, - поділилася наболілим Ганна Артемівна. - Гроші, які трохи надбала, витратила на операцію очей, що коштувала 22 тисячі гривень. Тепер ледь зводжу кінці з кінцями..."

Справді людям болить, коли замість обіцяного наближення послуг, іноді відбувається навпаки. Втім в даному випадку все ж, як бачимо, у Великій Благовіщенці робиться все можливе, аби зменшити мешканцям проблеми.

А стосовно денного стаціонару – то, за словами Л. Марчук, найперше потрібен лікар, без якого не можна відкривати стаціонар. Розв'яжеться проблема сімейного лікаря – можна буде розглядати і це питання. Але виїзди лікарів з цетру первинної медицини відтепер будуть регулярними.

Побувала у Великій Благовіщенці Любов РУДЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон