Олександр Співаковський: Ми маємо формувати особистість, яка буде конкурентоспроможна у сучасному суспільстві

Виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти та науки цього тижня пройшло у Польщі. Мета – обмін досвідом, втілення найсучасніших технологій в освітній процес нашої держави.

Українську делегацію представляють народні депутати-члени Комітету з питань науки і освіти О.Співаковський, Т.Кремінь, М.Поплавський, народний депутат І.Констанкевич, Перший заступник міністра освіти і науки України В.Ковтунець, ректор Львівської Політехніки Я.Бобало, ректор Херсонського державного університету В. Стратонов.

Одна з перших зустрічей відбулась з керівництвом міста Слупськ. Першим питанням на порядку денному була «Система освіти в Польщі», а саме структура, управління та фінансування освіти.

У місті, яке налічує 93 тис. жителів, загальні витрати на освіту становлять більш ніж 156 млн. злотих. Зокрема на утримання однієї дитини в дошкільному закладі виділяється більше 900 злотих на місяць; у гімназії та в професійних училищах 800 злотих/ місяць, початкових школах 709 злотих, ліцеях 654 злотих/місяць.

На сьогодні у Слупську налічується 46 державних та 65 приватних дошкільних закладів та шкіл в яких навчається більше 13 300 та 4760 дітей і молоді відповідно.

«Цікаво, що заступник президента міста Кристина Данілецька-Воєвудська зазначила, що якби вона була міністром освіти у Польщі, то у початковій школі з 1-го класу ввела предметне навчання.

Такої позиції дотримуюсь і я, адже ми маємо формувати особистість, яка буде конкурентоспроможна у сучасному суспільстві», - це на своїй сторінці у ФБ написав народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань освіти та науки Олександр Співаковський.

Цікавою і плідною була зустріч української делегації з ректором Поморської Академії Збігнєвом Осадовським. Пан Збігнєв розповів про особливості функціонування Академії, зокрема у навчальному закладі працює 390 осіб, з них 92 доктора, 190 кандидатів наук, 4 тис. студентів. Академія налічує три факультети, які поділяються на 15 наукових інститутів.

«Станом на сьогодні, в Поморській Академії навчаються 300 студентів з України за програмами «Семестрове навчання». Вже реалізуються програми «Подвійні дипломи» за спеціальностями «Дошкільна початкова освіта», «Екологія», «Соціальна робота».

Програми такого типу є важливими, адже ми будуємо освітнє середовище і використовуємо інструменти Болонського процесу, зокрема, інтегровані навчальні плани, а студенти, які проходили цю програму повертаються в Україну, проте залишаються студентами українського та польського вишів одночасно.

В рамках проведення круглого столу «Система фінансування вищих навчальних закладів у Польщі» надзвичайно цікавою та змістовною була презентація Ректора Поморської Академії (2008-2016 рр.) українського походження, професора Романа Дрозда», - повідомив Олександр Співаковський.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон