На Херсонщині жителів не влаштовує нова назва їхнього села

Образливою для місцевого населення називають нову назву села Червоний Перекоп Каховського району самі його жителі. В рамках декомунізації Верховна Рада України перейменувала його на Зелений Під.Тепер у громаді вимагають перейменувати село ще раз.

— До мене звернулися депутати Червоноперекопської сільради з проханням клопотати перед Херсонською обласною радою про перейменування Зеленого Поду в Перекоп, — зазначив депутат Каховської райради від Юрій Міхалевич. — Таке рішення прийняли на громадських слуханнях у селі і на сесії сільради.

За словами голови сільради Галини Лобунько, рішення про перейменування села було прийнято в травні п. р. «Люди не прийняли нової назви, оскільки вона образлива для них, — прокоментувала вона «Новому дню». — Раніше громада виступала з пропозицією взагалі не пере­йменовувати Червоний Перекоп, однак їх не послухали. Нещодавно ми виходили на Київ, і там нам сказали, що ми можемо пройти процедуру зворотного перейменування. Люди хочуть, щоб село перейменували назад у Перекоп, тому що цілі поко­ління звикли до цієї назви. Причому на поверненні слова Червоний у старій назві ми не наполягаємо».

Натомість в Українському інституті національної пам'яті стверджують, що для чергового перейменування Зеленого Поду немає жодних підстав.

За словами його директора Володимира В'ятровича, відповідно до ст. 5 ЗаконуУкраїни «Про географічні назви» перейменування географічних об'єктів здійснюється у випадку «повторення назв однорідних геогра­фічних об'єктів у межах однієї адміністративно-територіальної одиниці, необхідності повернення окремим географічним об'єктам їхніх історичних назв, істотної зміни функції або призначення геогра­фічного об'єкта, необхідності приведення назви географічного об'єкта у від­повідність із вимогами декомунізаційного законодавства».

Оскільки сіл Зелений Під у Каховському районі більше немає, а сама ця назва не підпадає під процес декомунізації, повторне перейменування колишнього Червоного Перекопа неможливе — наголошують в інституті національної пам'яті.

Не зможуть жителі Зеленого Поду скористатися і нормою в Законі «Про географічні назви», де зазначено, що «перейменування географічних об'єктів здійснюється з урахуванням думки більшості населення, яке проживає на території, де розташовані ці об'єкти, відповідно до закону про референдуми», оскільки сьогодні проведення будь-яких місцевих референдумів в Україні неможливе через відсутність спе­ціального закону.

Такої ситуації в Зеленому Поді не виникло б, якби місцева громада вчасно за­пропонувала свою назву села. Натомість до 21 листопада 2015 року вона цього не зробила, наполягаючи на збереженні старої назви, що суперечило Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Село Червоний Перекоп засноване в 1929 році. Воно було назване на честь наступальної операції Південного фронту більшовицької армії в листопаді 1920 року проти армії Врангеля з метою прориву на територію Криму. З цієї операції на Перекопі, фактично, бере свій початок тривала окупація південної частини України комуністичними угрупованнями.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон