Національний парк «Нижньодніпровський» під контролем

Громадськість та керівництво Херсонської облдержадміністрації відтепер контролюватимуть Мінекології у питаннях Національного парку «Нижньодніпровський»

Вчора, 15 січня, керівництво Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації разом із громадськістю Херсонщини зібралися на засіданні за «круглим столом» для того, щоб обговорити питання функціонування Національного природного парку «Нижньодніпровський», про створення якого 24 листопада 2015 року Президент України підписав Указ № 657.

Громадськість обурив факт призначення Міністерством екології та природних ресурсів України на посаду в.о. директора Нижньодніпровського національного природного парку Ігоря Яковлєва від 25 грудня 2015 року без оголошення конкурсу на заміщення вищезазначеної посади. Крім цього, на сайті Міністерства екології та природних ресурсів досі немає жодної інформації щодо призначення.

«Мінекології не виконало процедуру оголошення конкурсу, передбачену законодавством України. За таких обставин на землях Нижньодніпровського парку можуть раптово з'явитися нелегальні мисливські угіддя. Ми не згодні з цим, адже зі своєї сторони, Хесонська ОДА доклала багато зусиль для створення найбільшого у Європі Національного природного парку, аби зберегти природний фонд для наших дітей», - звернув увагу директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Юрій Попутько.

Він також запевнив, що обласна державна адміністрація буде вимагати, щоб Міністерство екології та природних ресурсів України дотрималося процедури та оголосило конкурс, в якому зможуть взяти участь абсолютно всі бажаючі.

Представники громадськості, присутні під час обговорення, погодилися з позицією керівництва облдержадміністрації і додали, що кандидати на посаду керівника Парку повинні бути, перш за все, фахівцями і в жодному разі не мати відношення до мисливської діяльності.

«Якщо під час конкурсного відбору будуть присутні представники громади Херсонщини, оберуть дійсно достойного керівника, фахівця і людину. Така практика вже неодноразово показала позитивні результати», - додав голова Громадської ради при обласній державній адміністрації Юрій Гурковський. – Потрібно організовувати громадські обговорення та безперервно контролювати всі процеси, пов'язані з призначенням керівництва Національного природного парку «Нижньодніпровський».

Присутні також зазначили, що перед прийняттям рішень щодо організації роботи Парку доцільно було б радитися з керівництвом райдержадміністрацій і рад тих районів Херсонщини, території яких увійшли до складу Національного парку «Нижньодніпровський». Адже саме вони спілкуються з місцевими жителями й представляють їх позицію.

На засіданні також був присутній народний депутат України Андрій Гордєєв. Він підтримав ініціативу керівництва облдержадміністрації та громадськості щодо звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України стосовно скасування наказу про призначення Ігоря Яковлєва.

Окрім цього, вирішили направити резолюцію від імені обласної державної адміністрації на Адміністрацію Президента України та Верховну Раду України. Адже саме Верховна Рада визначала повноваження Міністерства екології та природних ресурсів України, згідно яких саме воно призначає на посади та звільняє з посад у встановленому законодавством порядку керівників територіальних органів Мінекоресурсів України, а також підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Мінекології України.

Анна СОКОЛЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон