Микола Дмитрук: найважливіші наші інвестиції – це ті, що вкладені в дітей

Ми покладаємо свої надії на сьогоднішню юнь. Вони молоді, завзяті, допитливі і прогресивні. Ми віримо, що їм обов'язково все вдасться краще від нас й вони здійснять все, що так і не вдалося запровадити нам, дорослим, за 24 роки Незалежності держави.


Самі ж ми, на цьому шляху, примудрилися зробити чимало помилок: так часто міняли вектори направленості та пріоритети, що кінець-кінцем, не змогли навести лад у своїй країні. Наші діти зможуть. Та лише, якщо будуть освіченими професіоналами. Допомогти стати на цей шлях, можемо тільки спільними зусиллями.

Протягом багатьох років народний депутат України 7 скликання Микола Ілліч Дмитрук опікується обдарованою молоддю Бериславщини. Стипендії та подарунки переможцям та призерам обласних етапів учнівських олімпіад з основ наук, секцій МАН та їхнім учителям – наставникам; пам'ятні подарунки учителям, які тільки починають свій шлях чи вже впевнено крокують педагогічною нивою Бериславщини – це лише невелика частка його особистого вкладу в освіту району.

Нині в чергове освітянська нива приймала від свого мецената щедрі подарунки: 8 –й рік поспіль в районному Будинку культури відбулося традиційний свято талановитої учнівської молоді «Віват, обдарованість», незмінним спонсором якого є Микола Дмитрук.

«У нас стільки талановитих дітей – гордість бере. У цьому заслуга і вчителів, і самих дітей, і їхніх батьків. Уже зі шкільної лави варто замислюватися над своїм майбутнім. Адже малоосвіченими людьми маніпулювати найлегше, а це шлях в нікуди.

Куці рядки в державному бюджет, які виділяються на освітянську сферу і реформи, які намагаються нав'язати сільській школі, м'яко кажучи, – не найкращі сьогоднішні управлінські рішення. Зрозуміло, що наука – інвестиція затратна. Але вона далекоглядна. Тож, якщо ми говоримо про країну і її стратегію розвитку, то давайте не жаліти на це коштів, як це зробив Китай, як це зробила Індія, які продемонстрували потужний економічний прорив.

Найперше, треба виходити з того, що ті, хто вчиться зараз, будуватимуть нашу країну завтра. Тому наші діти мають бути освіченими і найбільші інвестиції, ми маємо вкладати саме в них» - вважає Микола Дмитрук.

Однією з вихідних точок майбутнього української освіти є статус учителя-наставника, нині в нас призабутий. І годі тішити себе думкою, що в найближчий час він буде витримуватися не на словах, а на ділі. «Напружена» діяльність навколо освітянського статусу триває, попри критику на адресу високих чиновників.

І, схоже, головні «сюрпризи», від них, на жаль, ще попереду. У нинішніх умовах риторичні висловлювання про престижність вчительської професії, можуть викликати лише криву посмішку. Та все ж не говорити про це – не маємо морального права. Бо саме вчителі – це наші провідники в доросле життя. І їхня праця заслуговує достойної оцінки і відзнаки. І вдвічі приємно, коли високі нагороди знаходять вчителів сільських шкіл, навколо яких тримається село.

У Бериславі на районному святі талановитої учнівської молоді «Віват, обдарованість» не обійшли й вчителів, які зробили можливою перемогу цих дітей. Найбільшим сюрпризом для усіх стали нагороди, які привіз народний депутат України 7 скликання Микола Ілліч Дмитрук – Почесні грамоти Верховної Ради.

«Я обіцяв, що привезу ці грамоти найкращим педагогам, яких визначать в районі самостійно, без моєї участі. Восени для вчителів були цінні подарунки, а сьогодні – відзнаки Парламенту. Як виявилося, що це перші такі нагороди для бериславських вчителів. За 24 роки Незалежності на Бериславщині було вручено лише 2 Почесні грамоти Верховної Ради. А тепер - безпрецедентний випадок, - одразу 5 педагогічних працівників отримали високі відзнаки» - зазначив Микола Дмитрук.

Сподіваємося, що це не останні нагороди бериславських педагогів, бо результати їхньої праці беззаперечно підтверджують, що вони можуть гордитися своїми вихованцями. Та, головне, чи матимуть можливість сільські учні отримувати повноцінну освіту в умовах реформи, яка планує оптимізувати, а простіше сказати знищити сільську школу і чи не загострить це соціальну несправедливість в державі.

Можливо, якби ті, хто має сьогодні в руках владу, вели себе, як справжні меценати своєї країни, більшість питань у нас відпали би самі собою.

Оксана КОРІННА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон