Херсонські моряки повстали проти свавілля суддів та силовиків

Члени екіпажу танкера «MRIYA» другий день поспіль мітингують під стінами Херсонського апеляційного суду.

Вони вимагають від суддів звільнити з-під арешту судно, яке вже два місяці вимушено простоювати в порту Херсону через незрозумілі дії силовиків - Служби безпеки України та прокуратури АР Крим.

Протестувальники, зокрема, закликають голову Херсонського апеляційного суду Олександра Коровайко відмовитись від практики тиску на судей.

Моряки тримали плакати з надписами: «Коровайко, не души українську MRIYA», «Корабль MRIYA – это не мед, Содружество не пройдет», «Коровайко – не мішай правосуддю» та інші.

«Ми прийшли під стіни суду, бо саме апеляційний суд дозволив арештувати наше судно, хоча для цього не було жодних підстав. Ані наша команда, ані наш капітан не були в Криму! В цілому немає жодних доказів, що наш корабель там був після анексії півострова», - каже капітан «Мрії» Вячеслав Мазоха.

«Хтось хоче поставити «галочку» у звітах та розповідати начальству про боротьбу з сепаратизмом чи ще щось, а тим часом люди та їх сім'ї залишились без коштів для існування», - каже механік «Мрії» Сергій, закликаючи херсонців підтримати моряків. - Подивіться, на що перетворилося наше місто! Вбивство Катерини Гандзюк, арештований танкер під українським прапором, безробітні люди, розруха! Не останню роль в цьому грають силовики та судді, які позбавили людей захисту та надії на справедливість», - не може стримувати емоцій механік.

Голова суду Олександр Коровайко до людей не вийшов, в прес-службі повідомили, що він перебував у відрядженні. Команда танкеру заявляє, що вони будуть ходити під стіни суду до тих пір, поки в суді дійсно звернуть на них увагу, вивчать всю документацію, а не будуть залежати від тиску СБУ та Коровайко.

Нагадаємо, прокуратура АР Крим, що базується в Херсоні, та обласне управління СБУ звинувачують "Мрію» в тому, шо вона у 2015 під іншою назвою VILGA заходило у закриті порти окупованого Криму.

19 серпня Апеляційний суд області заарештував MRIYA, а 20 серпня озброєні співробітники СБУ та Державної прикордонної служби затримали танкер у нейтральних водах та з численними порушеннями правил безпеки відбуксували його у Херсон. Юристи компанії-судновласника кажуть, що дії правоохоронців фактично є піратством, а матеріали справи не містять будь-яких доказів перебування танкера у Криму або інших порушень українських законів. За наявною інформацією, єдиним доказом у матеріалах справи є роздруківка з невідомого інтернет-сайту. При тому що ані Адміністрація морських портів України, ані Командування військово-морських сил України інформацію про кримські заходи танкеру не підтверджують.

Херсонщина за день

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон