Ігор Колихаєв: Стратегія розвитку Херсона має згуртувати громаду заради майбутнього

Херсон, Колихаєв, голова
Міста відіграють дедалі більшу роль у забезпеченні добробуту громадян. На локальному рівні можна точніше оцінити наявні ресурси та врахувати потреби людей.

Розвиток міст – це розвиток держави. Але ухвалювати правильні рішення неможливо без стратегії. Саме вона допомагає зрозуміти, як і в якому напрямку слід рухатися громаді.

У рамках децентралізації в Україні на місцевий рівень передали додаткові повноваження та кошти, а разом з цим і обов’язки. Тепер громади мають більше ресурсів. Однак вони несуть і більшу відповідальність за розв'язання власних проблем.

Саме тому у створенні відповідної стратегії міста повинні брати участь усі зацікавлені сторони. А це не тільки міська рада чи місцеві депутати, а також жителі міста – громадські активісти, підприємці, працівники комунальних та приватних установ, та всі охочі.

За останні роки Херсон зіткнувся з багатьма викликами. Тут і проблеми інфраструктури, і робота військових об’єктів, що захищають нас від російської агресії, і низка завдань по втіленню програм із децентралізації.

Але ми не сиділи, склавши руки, а реформували медицину, поліцію, органи самоврядування. Щоб і надалі робити життя наших громадян комфортнішим, у 2021 році Херсонська міська рада розпочала розробку Стратегічного плану міста на 2022-2030 роки.

Нині ми створили робочу групу для участі в підготовці документа й вирішили ряд організаційних моментів. Зараз у рамках Стратегічного плану міста шість робочих груп займаються напрямками: 1) трансформації місцевої економіки (промисловість, підприємництво, залучення інвестицій, розвиток міжнародних відносин та управління містом); 2) розвитку ІТ-технологій та диджиталізацією; 3) житлово-комунальним господарством, інфраструктурою, громадським транспортом; 4) містобудуванням; 5) розвитком медицини, науки та освіти; 6) інклюзією, дотриманням прав людини та вдосконаленням надання послуг.

Ми працюємо над створенням такого міського середовища, у якому гармонійно співіснують людина, технології та природа. Тим паче успішних прикладів дуже багато. Наприклад, у рамках стратегії розвитку міста Копенгаген впроваджує інформаційні технології в міський простір, роблячи його доступним для всіх. Щоб подолати транспортний колапс, Гданськ активно будує велосипедні доріжки. А іспанське містечко Більбао із затяжної економічної кризи витяг музей сучасного мистецтва, куди нині приїздять мільйони туристів! Ці рішення не були випадковими. Маючи стратегію, легше зрозуміти, у чому місто “сильне”, чого йому бракує, і як вирішити цю проблему.

Херсонська міська рада залучає експертів з організації USAID Демократичне Врядування у Східній Україні (DG East) та Національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова у Харкові.

Стратегічний план Херсона повинен стати не лише провідним документом для подальших покращень у місті. Його створення та втілення в життя має згуртувати заради майбутнього всю нашу громаду. Для ефективної роботи над слід залучити якомога більше наших співвітчизників. Адже обрана стратегія безпосередньо впливатиме на життя кожного з нас.

Тільки разом нам під силу зробити наше місто динамічним, інноваційним та комфортним, - переконаний міський голова Херсона Ігор КОЛИХАЄВ




© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон