У Херсоні осінь розпочнеться під знаком Мельпомени

осінь, Мельпомена, фестиваль
Через пандемію, головна театральна подія України (без перебільшення) вже вдруге зустрічатиме гостей не у травні, а на початку вересня.

Менше, ніж за місяць, Херсон уже двадцять третій раз перетвориться на головну театральну столицю України. Фестиваль «Мельпомена Таврії» запрошує з 3 по 11 вересня поринути у атмосферу мистецтва.

Свою творчість покажуть глядачам колективи з 9 країн: Грузії, Вірменії, Польщі, Румунії, Ізраїлю, Ірану, Португалії, Туреччини та України.

Щороку фестиваль обирає для себе певне гасло. Минулого року був «Мельпомена просто неба». Цього разу - «Театр – це моє».

Події відбуватимуться не лише на всіх сценах театру імені Миколи Куліша, а й у Палаці молоді та студентів, Urban CAD, додалась локація в одному із ресторанів, який працює просто неба. До речі, заходи проходитимуть у трьох містах: Херсоні, Миколаєві та Новій Каховці.

– Ми відбирали щось нестандартне, цікаве. Наприклад, в останній момент до нас долучився колектив із Ірану, який везе виставу про Голодомор. Також, окрім театральних вистав, плануємо повести грандіозну церемонію закриття фестивалю, з червоними доріжками. Хочу одразу сказати, що цьогоріч у рамках фестивалю вистав у лісі не буде, бо минулого року лісова сцена була активно задіяна. Проте готуємо і багато сюрпризів. Наприклад, через ремонтні роботи у Потьомкінському сквері карнавальна хода у день відкриття завершиться не на площі перед театром, а на набережній. Паркан, який зараз закриває сквер, ми вже плануємо якось прикрасити, розмалювати, аби він теж став певною фотозоною фестивалю, – розповів під час прес-конференції Олександр Книга, президент фестивалю та директор Херсонського академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша.

Уперше глядачі зможуть побачити результати колаборації з фестивалем «ГогольFest» та спеціальну подію в Олешківській пустелі.

Будь-який фестиваль потребує коштів. Цьогоріч «Мельпомена Таврії» відбудеться за підтримки Українського культурного фонду, також півмільйона планує виділити обласна рада. Певне фінансування обіцяла надати і Херсонська міська рада.

Цьогоріч відбудеться переформатування освітньої платформи – заплановані майстер-класи з пластичного мистецтва від хореографа-постановника, танцюриста Костянтина Томільченка, «Пластичний театр» від Влади Бєлозоренко, а також освітні лекції. Їх проводитимуть провідні режисери та артисти (Стас Жирков, Ярослава Кравченко та ін.)

Працюватиме літературна сцена, у межах якої відбудуться читки п’єс та зустрічі з драматургами, презентації книг та поетичних збірок, виступи аматорських музичних і театральних колективів, а також – тематичні зустрічі із запрошеними авторами та діячами. Серед останніх: Руслан Горовий, Неда Неждана, Олександр Ірванець, Володимир Некляєв (Білорусь), Артемій Кірсанов, Сергій Дзюба, Андрій Курейчик (Білорусь), Сергій Лазо, Дмитро Овечків та інші. Заплановані вечірні кінопокази українських фільмів: «Погані дороги», «Мати Апостолів» і «Заборонений».

Квитки на вистави вже у продажу, коштують вони від 100 до 400 гривень, в залежності від театру.

Тож, херсонська театральна осінь наближається!

Сергій ГЕОРГІЄВ
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон