У Херсонській облраді розробили критерії для оцінки освітньої мережі в громадах області

Херсонщина, освіта, Співаковський
Про це повідомив голова постійної комісії Херсонської обласної ради з питань розвитку людського капіталу, ректор Херсонського держуніверситету Олександр Співаковський:

- Коли керівники територіальних громад зрозуміють, що ключовим елементом розвитку їх територій є школа, яка надає суперякісні освітні послуги, школа, яка є центром тяжіння батьків до формування Майбутнього, майбутнього не теоретичного, а абсолютно конкретного, з класними вчителями, сучасними лабораторіями, з…, тоді децентралізація дійсно відбудеться.

Зараз ми маємо декілька прикладів, коли керівники громад, користуючись тим, що мають повноваження засновників закладів освіти, рахують бюджети та доходять висновку, що заради економії фінансів треба закривати якусь школу, понижувати статус іншої.

Звичайно, що вчителі, батьки відчувають несправедливість, вони не розуміють, чому так відбувається, на яких підставах. Бо мова ж йде про дітей, про майбутнє. Розрив комунікацій, відсутність аргументів призводять до того, що люди незадоволені. Як результат – мітинги, звернення до голови обласної державної адміністрації, голови обласної ради.

Півтора місяці тому на нараді у голови Херсонської обласної ради Олександра Самойленка була підтримана філософія формування ефективної освітньої мережі області, яку я запропонував, а депутатська комісія з розвитку людського капіталу підтримала. Мова про затвердження правил гри – критеріїв та індикаторів, які б дали можливість громадам оцінити власну освітню мережу, щоб у подальшому ухвалювати зважені та аргументовані рішення.

Задля цього розпорядженням голови облради була створена робоча група, яку очолила радниця голови Херсонської обласної державної адміністрації Тетяна Юшко. Дякую колегам за плідну співпрацю й конструктивну дискусію, яка відбувалася на кожному засіданні.

На цей час ми маємо спільний аналітичний документ. Його ми передаємо голові облради та просимо депутатів затвердити на найближчій сесії як рекомендацію для громад. Це не інструкція із закриття шкіл, а скоріше дороговказ, який підкаже, на що звернути увагу, як зробити освіту якісною та доступною, врахувати інтереси дітей, вчителів, громади.

Очікуємо створення за кількістю районів області п’яти робочих груп, які маючи на руках ці рекомендації спільно з громадами, громадськістю проведуть оцінку освітньої мережі, визначать її перспективи. Потім необхідно провести ранжування закладів освіти, погодити його з громадами та затвердити на сесії.

Ми розуміємо, що цей документ не ідеальний, потребує доопрацювання, тому й було багато дискусій під час його створення. Але маємо розпочати зрозумілий та відкритий діалог з громадами, допомогти їм пройти цей важкий період формування освітньої мережі, показати цінність школи, освіти, підставити плече, якщо буде потрібно.

Ще раз підкреслюю, метою нашої робочої групи є не нав’язування якоїсь точки зору, лобіювання чиїхось інтересів. Ми напрацювали рекомендації, намагаємося долучити критичну масу людей до процесу обговорення ситуації у громадах, до створення ефективної освітньої мережі, яка б враховувала інтереси всіх учасників освітнього процесу.

Якщо ми будемо мати реальну картину стану справ по кожній громаді, то зможемо на обласному рівні приймати зважені рішення щодо розподілу субвенцій за державними програмами, надання додаткового фінансування. Самі громади зможуть на найближчі роки визначити план дій, який дозволить їм утримувати заклади освіти, покращувати матеріально-технічну базу, готувати кадри, ремонтувати дороги тощо.

Свою частину роботи ми виконали. Далі - слово за депутатами Херсонської обласної ради, за громадами – як вони сприйматимуть рекомендації робочої групи. Сподіваюся, що будуть підтримані зрозумілі й чесні правила та критерії, бо ручне керування та популізм призводить до негативних наслідків, і аж ніяк не працюють на розвиток людського капіталу області, - вважає Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон