Херсонський тренер зі спортом на "ти"

тренер, спорт, Бащенко
Тренер – це людина з якої починається спорт, від якої залежить ваш результат і який направить ваші зусилля в потрібне русло.

Кращі тренери – це викладачі, які не просто знають все про свій спорт, а й постійно розвиваються, шукають нові методики, відчувають філософію спорту всією своєю суттю. Вибір наставника – важливий і відповідальний момент, адже саме він пропонує шляхи вирішення поставлених завдань і несе відповідальність за результат.

Юрій БАЩЕНКО (на фото зліва) впевнений, що тренер повинен бути також й хорошим товаришем. Він поділився, як починав свій спортивний шлях та нюансами своєї роботи. Також Юрій є володарем першого дорослого розряду по зимовому багатоборству і за свою довгу професійну діяльність виховав не одну сотню успішних атлетів.

- Як Ви прийшли в спорт?

Спортом займаюся з юнацьких років. Ще у 1984 році почав шукати себе у боксі, важкій атлетиці. Далі в моєму житті трапився важливий поворот – я пішов служити в армію. Вона мене навчила життю, я познайомився з багатьма хорошими людьми та саме в армії збагнув багато нового у важкій атлетиці. Все що я дізнався за період проходження військової служби допомогло мені в тренерській діяльності в майбутньому.

Тож саме після армії було зроблено остаточний вибір – тренажерка та бодібілдинг. Що стосується останнього, то цей вид спорту для себе відкрив завдяки своєму дядькові, а також фільмам зі Шварценеггером. Одразу ж поставив собі за мету стати не гірше, ніж відомі культуристи і коли на «Кристалі» відкрився спортивний зал без роздумів до нього записався.

Згодом, у 1989 році вступив до Профспілки інструкторів зі спорту та утворив військово-патріотичне об'єднання «Сатурн» для дітей та підлітків. Знаєте, це відкрило шлях у спортивне життя. Це була філософія виховання особистості і сила якою вчать керувати.

З того часу минув не один рік, з яких я спробував себе у багатьох спортивних направленнях. Я продовжую вдосконалюватися і не збираюся зупинятися. Вважаю, що особистий приклад – це найкраще, що може дати тренер своїм підопічним.

- На чому Ви спеціалізуєтесь?

Підтримка форми, загальна фізична підготовка, вже 4 роки практикую реабілітацію після травм.

Знаєте, я не пішов шляхом своїх наставників із спортивної школи, а обрав власний – став тренером та сьогодні успішно треную різні вікові категорії у херсонських клубах «Спортлайф» та «Прайм».

- Що Вас спонукало почати вивчати основи реабілітації?

Я завжди хотів впливати на світ, допомагати людям змінювати себе на краще. Почав багато читати професійної літератури, вивчати нові для себе теми. І одного дня зрозумів, що хочу не просто допомагати людям мати красиве тіло, але й вести здоровий образ життя, відновлюватися після травм та жити повноцінно.

- Найбільш вражаюче відновлення підопічного?

Це був молодий хокеїст, у якого ключиця прорвала шкіру. Я йому допомагав відновитися, використовуючи свої власні розробки і вже через 1,5 місяця він повернувся на лід.

До речі, найбільш частими зустрічаються хронічні захворювання опорно-рухового апарату, але можуть траплятися й гострі травми, які виникають через те, що люди не розрахували свої сили.

Завдяки тим методикам, які я опанував за час тренерської діяльності мені вдалося допомогти як і професіональним спортсменам, так і аматорам. Це надихає продовжувати свою справу.

- Які можете назвати рекомендації щодо запобігання спортивних травм?

У першу чергу, це правильно організований навчально-тренувальний процес, грамотна побудова графіка. Потрібно слухати тренера, не переоцінювати свої сили. І якщо після тренування щось болить, не варто терпіти і думати, що воно само пройде.

Я завжди кажу, що заняття в залі – це, насамперед, здоров’я, проте кожну вправу потрібно виконувати правильно. Часто незнання техніки виконання вправ може тільки нашкодити. Саме тому необхідна підтримка та допомога персонального тренера.

- Що, на Вашу думку, дає спорт?

По-перше спорт виховує характер, як і будь-який вихід із зони комфорту. Правильні навантаження – безсумнівна користь. Цей рік показав усім, що дійсно потрібно стежити за своїм здоров'ям, імунітетом, бути сильними, і як раз спорт в цьому відмінний помічник.

Тому хочете бути здоровими, красивими, впевненими в собі – рухайтеся та займайтеся спортом! Будьте справжніми! Будьте кращими!

Запитувала Аліна ДМИТРІЄВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон