Херсонська “Театральна кухня” з Євгеном Нищуком

Театр Книга Нищук Театральна кухня
Вже традиційно Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша відкриває творчі секрети на своїй «Театральній кухні». Гостем лютневої зустрічі в незвичному форматі став відомий актор театру і кіно, народний артист України Євген Нищук. Сам він спілкування із глядачем назвав відвертою розмовою.

Ще менше року тому на фестиваль «Мельпомена Таврії» Євген Нищук приїздив до Херсона у двох іпостасях – міністр культури, який грає на сцені. Так було і в попередні роки: на вистави «Три товариші», «Момент кохання», «Прекрасний звір у моєму серці» йшли щоб оцінити акторські здібності очільника мінкульту.

Сьогодні посада в уряді вже за його плечима, але ажіотаж не спав – глядач як і раніше йде подивитися на Нищука. Йому ж самому стало легше, тепер чиновницьке – чиновнику, а акторське – актору. Зараз у театрі ім. М. Куліша Євген Нищук зіграв одну зі своїх старих і улюблених глядачем виставу і взяв участь у «Театральній кухні».

Сам гість зізнався – попри давню дружбу із херсонським храмом Мельпомени і його очільником Олександром Книгою, спочатку дещо збентежився, чи варто погоджуватися на пропозицію. Річ у тім, що актор, як і багато представників мистецьких професій, людина дуже зайнята і з кухнею не зовсім на «ти».

- Почувши про запрошення на зустріч зі словом «кухня» у назві, я дещо засумнівався. Якщо чесно, давно не стояв біля плити. Знаєте, вже давно маю такий темп життя, що перекушуєш нашвидкуруч. Ну в ресторанах буваю не дуже часто, здебільшого замовляю доставку, це якісь суші, піца, але готувати часу точно немає. Та тільки-но почув від Олександра Книги, що кухня буде та, в якій не «кулінарять», а професійними секретами діляться, одразу ж погодився, – розповідає Євген Нищук.

Із перших хвилин на «кухні» її гість не приховує – на Херсонщині бувати дуже любить. Тут якось і з родиною відпочивав, яка залишилася під враженням від масштабу біосферного заповідника «Асканія-Нова», краси Арабатської стрілки і кайтингу, в якому там себе спробував тоді ще міністр. «Та у вашого краю просто величезний потенціал. Дай Бог, тільки донести його до українців і гостей із-за кордону, щоб про неймовірну Херсонщину знали якомога більше у світі й обирали її для відпочинку», – говорить гість.

Із дитинства його головним захоплення було… ні, не заняття в театральному гуртку чи щось схоже. Після уроків хлопець чимдуж летів у спортзалу або на стадіон. Уявіть собі, Євген Нищук-футболіст або Євген Нищук-каратист… І, певно, так би й сталося, якби не травма, отримана під час матчу. Відновлення зайняло час, і на місце спорту прийшло інше захоплення – театр і сцена.

Вже в 17 років Євген вперше побував на кіномайданчику. Зіграв епізодичну роль у стрічці «Острів любові», де знімалися Борислав Брондуков і Костянтин Степанков. Робота пліч-о-пліч із легендами екрану справила на юнака таке враження, що він остаточно вирішив – стане актором.

Цю професію Євген полюбить на все життя і вважатиме її жертовною, особливим покликанням. Розкриває таємницю: у кожному місті, де б не грав, спершу цілує сцену і кидає десь поряд монетку. Так задобрює підмостки, щоб все пройшло вдало. До речі, дуже часто актор грає на сцені сам-один. Моновистава його улюблений жанр.

- Я називаю моновиставу здачею крові. У стандартних спектаклях є колеги, партнери, коли ти можеш віддихатися, та й глядач переключається. А от у моновиставі годину-півтори ти маєш утримувати увагу зали сам. Це не та постановка, яку ти просто взяв і зробив, ні. Тут має бути дуже близька для тебе тема. Тільки тоді виходить сповідь, дійсно цікава людям, – зізнається Євген Нищук.

Цікаво, що «Театральна кухня» завжди відкриває глядачам маловідомі факти із життя своїх гостей, якими б знаменитими ті не були. Певно, атмосфера зустрічі спонукає до відвертості. Щедрим на зізнання був і Євген Нищук. Актор розповів, як через форс-мажор, йому, вже міністру, довелося приміряти чужу роль.

Якось просто під час засідання Кабміну урядовець отримує повідомлення про те, що за кулісами стало зле його колезі Остапу Ступці, який грав Фігаро. Роль Євгену була знайома, свого часу теж втілив цього персонажа в театрі. Але ж так, щоб без підготовки, негайно прилети і зіграти…

- Приїхала «швидка», роблять актору крапельницю. А в театрі аншлаг. Уявіть собі, сказати глядачам – першу дію подивилися і йдіть собі додому. Ну це просто нереально. І мене просять дограти у виставі замість Остапа. Я кажу – слухайте, там же танці, там купа тексту, я більше року не грав Фігаро.

Але виходу не було, довелося відпрошуватися в прем’єра і виходити на сцену. А народ знаєте що подумав? Вони там в театрі вже зовсім подуріли, не можуть поділити роль і грають обидва у різних діях! Все пройшло на «ура», ну а в кінці я вийшов і пояснив глядачам ситуацію, побажавши Остапу Богдановичу здоров’я і присвятивши оплески йому, – сміється актор.

Понад дві години спілкування із Євгеном Нищуком спливають наче 20 хвилин. Сповідь розбавили вокальні номери від акторів-«кулішівців», а ще – дещо міцненьке. За традицією «Театральної кухні» кожен гість має приготувати якусь фірмову страву, пригостивши нею глядачів.

Народний артист і екс-міністр вирішив вразити публіку не стравою, а аперитивом. У суботу, одразу після Дня Валентина, пан Нищук частував своїх прихильників «Коктейлем кохання». Рецепт простий – віскі, рідка фруктоза, сік лимона, яєчний білок, кубики льоду. Хоча головне в напої не так інгредієнти, як настрій, з яким він робиться.

А доки гість готував коктейль, глядачі могли ставити йому запитання і пограти у вікторині.

- Ну де сьогодні в Херсоні можна показати себе й поспілкуватися – у ТРЦ, нічному клубі? Так, але це зовсім інший рівень. Я дуже хочу, щоб люди ходили у театр, і не просто на вистави, а й на зустрічі, ось такі, з відомими особистостями, і відчували себе бомондом нашого міста. «Театральна кухня» – це майданчик для спілкування і далі буде ще цікавіше, – розповів генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександр Книга.

Вже після завершення «Театральної кухні», в інтерв’ю, не змогла не поцікавитися в Євгена Нищука, як же йому живеться без міністерського крісла, чи вистачає часу тепер і що дала робота в уряді.

- Стало більше часу на спорт, вже можу дозволити собі тренування за біль-менш стабільним графіком, у залі чи на футбольному майданчику. І, звичайно, часу вистачає на творчість. Я активний на фестивалях, у журі різних конкурсів. Виставки, форуми, конференції, на яких обговорюється культурологічне і суспільно-політичне життя України, – і там буваю.

Робота в уряді дала передусім досвід. І акторство мені теж неабияк допомогло на чиновницькій посаді. Це вміння швидко орієнтуватися і запам’ятовувати і опрацьовувати матеріал. Звісно, робота в уряді, з отими всіма ситуаціями, курйозами, фейками, проблемами, мене тільки загартувала. Це багаж, який знадобиться навіть для сценічного образу, – відповів екс-міністр.

А от на запитання щодо перспективи повернення в політику Євген Нищук однозначно відповісти не зміг. Говорить, і сам не знає, що вже завтра може утнути життя. Колись він і не думав, що доведеться керувати міністерством, але склалося саме так. Сьогодні, за словами екс-урядовця, він оговтується від роботи в міністерстві і багато аналізує. Основний же час Євгена Нищука займає театр – справа його життя.

Марина САВЧЕНКО

Фото Вадима Гнідаша
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон