У Херсоні відкрили «Небо на землі»

В Херсонському обласному художньому музеї ім. О.Шовкуненка відкрилась виставка сучасних ікон «Небо на землі», створених майстрами сімейної іконописної майстерні з однойменною назвою.

Ми звикли сприймати ікону скоріше як предмет культу, як оберіг, але ж вона ще є і твором мистецтва. Саме на цьому наголошують іконописці. Зазвичай, люди думають, що в іконі нічого нового немає – вона має вписуватися в церковний канон і повторювати існуючі зразки.

Але іконописці майстерні «Небо на землі» вважають, що ікона має спонукати людину на розмову з Богом, говорячи з нею мовою сьогодення. Кожна їхня ікона (в експозиції їх більше сотні) унікальна, створена з любов'ю та молитвою. Техніки теж дуже різні - від традиційної яєчної темпери до гарячої емалі.

«Кожен може знайти своє, тому що виставка дуже різнопланова: є знайомі сюжети, знайома іконографія, є нова, є незвична, давно забута, є суперсучасна, тож кожен побачить щось своє», - розповідає куратор виставки Марія Павелко.


Відкриття було багатолюдним і теплим. Офіційні вітання, слова вдячності: майстрам – за їхню творчість і щире служіння, музею – за допомогу в облаштуванні експозиції та творче здивування, Юрія Рожкову – за фінансову допомогу у транспортуванні та рекламі, глядачам – за цікавість до творчості, Богу – за натхнення та благословення на улюблену справу. Музей отримав щедрий подарунок від майстерні - ікону Богородиці «Цілителька».

Були і родзинки. Піднесеності та урочистості додав святу хор Херсонського Свято-Стрітенського кафедрального собору ПЦУ, творчого дива – споглядання за народженням ікони.

В день відкриття експозиції гості побачили, як створюються це диво — люди не відходили від Наталі Соболєвої, яка працювала над невеличкою іконкою і були зачаровані тим, як на поверхні поступово з'являється золотий образ.

«Ми думаємо, що ми дивимося на ікону, Насправді це Бог через ікону дивиться на нас». Нехай напередодні різдвяних свят ці неймовірні ікони допоможуть кожному зустрітися з Богом...», - каже керівник майстерні отець Сергій ПАВЕЛКО.

За матеріалами Художнього музею

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон