Олександр Солонтай: Херсону не варто йти шляхом розколу громади

Процес децентралізації - це одна з складових такого поняття, як самоврядування.

Тож, відомий політичний експерт Олександр Солонтай, разом із фахівцями в цьому напрямку, однодумцями організував і достойно провів спілкування з представниками громад Херсонщини та відповів на деякі запитання кореспондента ІА «Херсонці»:

- Яким чином і чому була обрана Херсонщина для подібного заходу, адже вона явно не лідер в процесах децентралізації?

Херсонщина просто перша, а форуми будуть по всій Україні! Можливо, коли проведемо в інших регіонах також, на Херсонщині буде ще один. Бо так багато людей вчора прийшло, що відчувається запит!

Чи зможемо досягнути мету, так одразу і не скажеш, побачимо, чи матимуть думки людей вплив на рішення президентської команди. Що ми бачимо зараз? Що реформа в певному плані продовжується. Отже, дискусія про те, що і як далі робити, дуже на часі!

- Як мінімум, є два шляхи для громад: це чекати планових місцевих виборів, або ініціювати об'єднання і таким чином, змінюватись. Поправте, як фахівець і підкажіть, будь ласка, як людина близька до проблем Херсона, що Ви бачите як більш прийнятну перспективу для громади міста? І з боку вигоди для містян і з боку можливостей для перспективної громади.

Процес, коли громади об'єднуються, є тільки одним з багатьох процесів в децентралізації. Є інші, мабуть для Херсона ще більш важливі теми, а саме ефективність використання бюджету, який сильно зріс, використання додаткових можливостей, які з'явилися, відповідальність за втілення додаткових обов'язків, які також додалися. Але, питання утворення ОТГ на базі Херсону теж важливе. На мою, особисту думку, Херсону не варто йти шляхом розколу громади.

Відділятися Антонівці та іншим є помилковим шляхом, навпаки слід об'єднувати навколо міста всі передмістя в єдину громаду з спільними системами транспорту, освіти, медицини, а головне економічною стратегією! От за цим власне і найбільша заминка. Якби Херсон був економічно успішним, зростав, то так питання б не постало, як постало зараз.

Також, необхідність збереження цілісності Херсона підтверджують дані про чисельність населення. Зокрема, за літо-осінь 2019 року, за даними Херсонської міськради, кількість дорослих Херсонців віком 18+ років, зменшилося на -1314 людей. Люди їдуть закордон, жити в Одесу, Хмельницький, Київ та інші міста, населення яких продовжує зростати, в тому числі за рахунок Херсону! То як можна розколювати місто, яке і без того обезлюднює?

- Які можна сформулювати пропозиції для центральних органів влади держави, адже була анонсована саме ця мета, як одна з основних для проведення Форуму з децентралізації?

Найбільше лунало пропозицій, направлених на посилення існуючих громад та ліквідацію або зменшення значення «районів». Мова йде про ліквідацію РДА та райрад, передання всім містам та ОТГ всіх необхідних повноважень для вирішення місцевих проблем. Такі питання може вирішувати тільки Верховна Рада.

Була гостра дискусія те, що повні громади не хочуть об'єднуватися з певними громадами, такі проблемні місця мають бути на контролі в Уряду. Крім того, підіймається питання необхідності префектів, зокрема на районному рівні. Тут своє слово має сказати Президент та держава, чи мають прийти на зміну головам ОДА префектури, чи має бути просто реформа повноважень ОДА.

Пропозиції дуже різні, в тому числі про податки та муніципальну варту, обласні ради та правила фінансування проектів, все буде не просто передаватися керівництву держави, але й дискутуватися, а громаду Херсонщини інформуватиму про результати!

Запитувала Ольга ПАВЛОВСЬКА

Фото ПІК

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон