Херсонський директор очолив міжнародне журі

Міжнародний театральний фестиваль «Tiyatro Sanati», що вдруге відбувся в одному з районів Стамбулу – Мальтепе, пройшов яскраво, насичено, а найголовніше – плідно для України.

Справа у тім, що почесне журі очолив генеральний директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша, засновник міжнародного фестивалю «Мельпомена Таврії» Олександр Книга (на фото зліва). Тому п'ять днів поспіль, відкриваючи фестивальний день, лунало слово – Україна та гучні оплески.

«Перед кожною виставою оголошують склад журі, і коли першим, як голову журі називають твоє прізвище і звучить - Україна, зал аплодує, то відчуття, як на спортивному змаганні - коли ти переміг і на твою честь і на честь твоєї країн звучить гімн!» - поділився враженнями народний артист України Олександр Книга.

Стосунки у Херсонського театру з фестивалем «Tiyatro Sanati» особливі та розпочались ще два роки тому. Оскільки театр взяв у роботу п'єсу Тунджера Джюджиноглу «Лавина», яку на сцені втілив литовський режисер Лінас Зайкаускас.

Муніципальний міжнародний театральний фестиваль в Мальтепе був започаткований за участі Тунджера, тому цьогоріч драматурга не тільки згадали, презентуючи виставу «Лавина», яку привіз румунський театр під назвою «Королева Мері», а й вручили нагороду дружині драматурга. Такі моменти дозволяють ще раз усвідомити істину: людське життя швидкоплинне, а мистецтво – вічне.

«У мене виникло велике бажання привезти і показати нашу «Лавину». Вистава румунського театру зовсім інша. Неординарне режисерське рішення – показати на сцені мерців: вагітну жінку, брата, які існували в іншому просторі протягом всього дійства. Гарне сценографічне оформлення та костюми. Однак, в цьому і суть театру – все залежить від режисерського бачення, тому одна і та ж п'єса може бути втілена по-різному...», - розповів пан Олександр.

Подібні театральні фестивалі відбуваються за певною схемою: це кілька вистав на день, які дивляться як почесне журі, так і глядачі, карнавальна хода, а також нагородження. Міжнародний фестиваль в Мальтепе не є виключенням. Тільки, якщо порівнювати з українськими фестивалями, то карнавальна хода традиційно тут відбувається увечері. Тому, звісно, що і журі, і його очільник Олександр Книга взяли участь в урочистій ході.

За словами голови журі, даний фестиваль дуже відкритий до театральної творчості. Одну з вистав, яка сподобалась найбільше, презентувала театральна студія юридичного університету. «Вистава, театральної студії юридичного університету, вразила високою професійною майстерністю, цілісною режисерською концепцією та сценографією», - зазначив він.

Тобто формат фестивалю передбачав участь як професійних, так і аматорських колективів.

Своїми яскравими костюмами подивувала вистава від театру «Qaşkadarya» з Узбекистану. Її Олександр Книга запросив на міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії».

Загалом, на фестивалі в Туреччині піднімались різні теми і проблеми: свобода слова, любов, тиск соціуму на життя людини тощо.

Найголовнішим результатом цієї поїздки стало підписання меморандуму про створення європейсько-азійського театрального консорціуму, до якого увійшли театри Туреччини, України, Азербайджану, Грузії, Узбекистану та п. Кіпру.

Це об'єднання дозволяє не тільки відслідковувати та презентувати найкращий продукт театральному світу, а й дає можливість брати участь у фестивалях та бути почесними представниками своїх театрів на міжнародній арені.

Культура об'єднує, а культурна дипломатія посилює міжкультурні зв'язки. Турецькі господарі намагались різними способами підтримати Україну – під час вечірок вмикали українські пісні та кликали до танцю.

Україна достойно показала себе на міжнародному фестивалі в Мальтепе, тож є сподівання, що подібні події матимуть творчі результати в майбутньому. Як мінімум – це приїзд деяких театрів до Херсона. А максимум...Максимум у кожного свій, бо мріяти потрібно глобально!

Єлизавета КРАСНІЧЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон