Подорож до «Бобрового озера» на Херсонщині

Співробітники Національного парку «Нижньодніпровський» на Херсонщині разом з партнерами (базою зеленого туризма «Чайка» та турагенцією «For tourist travel»)представили новий туристичний маршрут «До заповідного «Бобрового озера» по дніпровським плавням Голої Пристані.

Туристичний маршрут передбачає 3 варіанта проходження різної довжини.

Учасники презентаційного заходу пройшли найкоротшим маршрутом – 2,8 км, час проходження 1.5-2 години.

Головним туристичним об'єктом маршруту є заказник місцевого значення Боброве озеро, який створено з метою збереження ділянки цінного комплексу нижньодніпровських плавнів.

Серед представників флори на території заказника зустрічаються види і угрупування, занесенні до Червоної книги України, Зеленої книги України та Червоного списку Херсонської області.

Латаття біле – багаторічна водяна трав'яниста кореневищна рослина родини Лататтєвих. Окремі екземпляри живуть до 22 років. Єдиний в Україні вид цього роду, що росте в дикому стані, підлягає охороні, занесений до Червоної книги. Сальвінія плаваюча, глечики жовті (Зелена книга України), зозулинець болотний (Червоний список Херсонської області).

Заказник «Боброве озеро» та прилеглі території мають значущу фауністичну цінність. На цій місцевості в різні часи зустрічались близько 80 видів птахів різних фауністичних комплексів.

В період гніздування на озері серед заростей очерету зустрічаються лиска, водяна курочка, погонич звичайний, нирок, різні види качок (кряква,сіра качка,чирки). На плантаціях латаття білого та жовтого проживає колонія чорних крячок. Гніздиться болотний лунь.

В дерево-кущовому масиві селяться дрозди, солов'ї, славки, сорокопуди, синиці та інші види горобцевих. Гніздовий комплекс поповнюють птахи, які прилітають на годівлю і відпочинок із сусідніх територій.

Серед них найбільшу чисельність мають чаплі: сіра, велика і мала білі. Зустрічаються також занесений до Червоної книги України малий баклан.

Плануємо найближчим часом розробити так зване велике кільце маршруту – багатоденний перехід на байдарках з Херсона до Голої Пристані зі спеціальними стоянками для ночівлі в цікавих затишних місцях. Запрошуємо відвідати Національний природний парк!

Юля УЛІЧ
НПП «Нижньодніпровський»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон