Андрій Яценко: Ми працюємо заради майбутнього Херсонщини

В цьому переконаний директор підприємства ТОВ «МЖК м.Херсон» Андрій Яценко, який погодився відповісти на запитання нашого журналіста:

- Доброго дня, шановний Андрію Анатолійовичу. Скажіть, будь ласка, що таке МЖК і чим займається Ваше підприємство?

Доброго дня. Я дуже Вам вдячний за увагу до нашої суспільно-важливої роботи. МЖК – це Молодіжний житловий комплекс.

Таке словосполучення виникло наприкінці 80-х – на початку 90-х років минулого століття. Тоді воно позначало громадський рух, який ініціювали молоді люди, що почали будувати багатоквартирні будинки для своїх родин своїми руками в позаробочий час. Їх тоді називали «бійці МЖК». Такий рух було засновано і в Херсоні.

- Тобто, Вашому підприємству вже більше 20 років?

Так. Спочатку було організовано громадську організацію. Такі організації було створено в інших містах України. В Херсонській області на початку 90-х працювали МЖК в Цюрупинську, Новій Каховці, Таврійську, на підприємствах міста – суднобудівному, напівпровідниковому заводах тощо.

В нашій області залишилась тільки наша громадська організація, яка зараз входить до Всеукраїнської асоціації «Укрмолодьжитло». Молодіжний рух дав поштовх створенню зовсім нової будівельної інфраструктури та нової будівельної галузі. Таким чином в різних містах України з'явились нові підприємства. Так виникло і наше підприємство, яке потім реорганізовувалось. Але більшість засновників, працівників стабільно працює вже багато років.

- Підприємство будує виключно в Херсоні?

Не тільки. За 30 років свого успішного розвитку компанія побудувала близько 30 багатоквартирних будинків, дитячий садок, бібліотеку та інші соціальні об'єкти в Херсоні, Новій Каховці, Голій Пристані, Залізному Порту, Скадовську та інших населених пунктах регіону. В цьому році ми розпочали, за ініціативи Каховської міської ради та Каховської районної державної адміністрації будівництво 5-поверхового будинку в Каховці.

- А що збудовано Вашим підприємством саме в Херсоні?

З самого початку свого існування «МЖК Херсон» веде комплексну забудову - планомірне зведення житла, пов'язаного єдністю планувальних рішень, єдністю функцій, процесів, черговістю здійснення. Одночасно з будівництвом будинків виконується спорудження соціально-культурних об'єктів, прокладка інженерних мереж та встановлення обладнання, благоустрій та озеленення, облаштування спортивних та дитячих майданчиків.

Нами збудовано 14 багатоповерхових будинків, соціально-культурні та інфраструктурні об'єкти в Херсоні - 9-поверховий будинок на проспекті Ворошилова, 24, 6-поверховий будинок на вул. Михайловича, 24, новий мікрорайон на 4 Таврійському, який називається «квартал МЖК 4 Таврійського-А». В минулому році ми ввели там в експлуатацію 9-типоверховий 126-квартирний будинок. Зараз будуємо два 9-типоверхових будинки ще на 126 квартир. Один з них вводиться в експлуатацію в цьому році. Другий – в наступному 2020 році.

- Як Ви ставитесь до того, що в Херсоні зараз багатоповерхове житло будує багато інших компаній?

Мені це дуже подобається! По-перше, це створює конкуренцію. Конкуренція впливає на покращення якості, зменшення вартості, заставляє виробника впроваджувати інновації, розширює пропозицію для споживача. По-друге, кожне підприємство долучає інвестиції, а відповідно, збільшуються податки до місцевих бюджетів. Наше підприємство не тільки конкурентоспроможне, але й має можливість запропонувати для будівельників такі умови праці, що і я, і інші наші працівники тримаються за свою роботу.

- Ваше житло можна назвати елітним?

Ми ніколи не будували елітне житло. Думаю, що не відкрию для Вас Америку, що в місті Херсоні елітних багатоповерхових будинків не будує ніхто. Зараз громадяни України можуть вільно мандрувати по всьому світу. Тому елітного житла, яке можна побачити в Арабських Еміратах, КНР, Сінгапурі, Великій Британії, Німеччині, США тощо, у нас, нажаль, не має.

Але ми будуємо якісне, зручне, екологічно безпечне та енергоефективне житло для молодих родин. Всі будівельні матеріали ми отримуємо з українських підприємств обов'язково з сертифікатами якості. Оскільки наше підприємство бере участь в реалізації державних та місцевих соціальних житлових програм, то регулярно якість нашої роботи контролює Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву та інші державні органи.

Ми співпрацюємо з агентствами, які розробляють індивідуальні пропозиції внутрішнього дизайну квартир. Ми завжди корелюємо якість та ціну нашого житла, тому в нас ніколи не було проблем з кількістю клієнтів та системою продажу.

- Я якось бачила по телебаченню репортаж про якусь акцію зі школярами біля Вашого будівельного майданчику. Що це було? Це благодійність чи реклама, це частина бізнесу?

Це був міський конкурс стріт-арту «Місто моєї мрії», який нам допомагали організувати міське управління освіти, всі школи Таврійського мікрорайону. Ми дуже вдячні керівництву управління освіти, директорам та вчителям шкіл і університетів, а головне дітям та молоді – ми всі отримали задоволення від спільної творчої роботи.

Багато років компанія надає допомогу молодіжним та іншим громадським організаціям, є ініціатором і організатором таких соціально значущих культурних і спортивних заходів, як фестиваль команд КВН України, дитячі футбольні турніри, новорічні та інші свята для дітей міста.

Крім того, на базі нашого підприємства проходять практику учні професійно-технічних училищ, студенти. Це – наша позиція і традиція. Ми підтримуємо дітей, молодь та родини міста. Ми відчуваємо, що це частина нашої місії – створювати умови для молодих родин, для молоді, щоб талановиті випускники шкіл та вузів не покидали Херсонщину, а залишались тут, народжували дітей, працювали і могли реалізувати себе.

- Скажіть, будь ласка, а чи є якісь пільги для молодих родин, чи всі пільгові житлові програми для молоді залишились у минулому?

Так, наше підприємство традиційно бере участь у конкурсному відборі Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву будівельних компаній для реалізації пільгових житлових програм, яких в нашій області є, як мінімум, 3 – дві обласні, одна міська і державна програми пільгового кредитування, а також доступного житла.

У відповідності до чинного законодавства України кредит надається молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, на будівництво житла терміном до 30 років, але не більше ніж досягнення позичальником пенсійного віку. Погашення кредиту та відсотків за користування ним здійснюється позичальником починаючи з дати зарахування коштів кредиту на особистий рахунок позичальника.

Кредит може бути погашено достроково. З родинами, які стоять в черзі і оформлюють відповідні документи, підписуються відповідні угоди і за дорученням позичальників спеціалізована фінансова установа ці кошти спрямовує за цільовим призначенням на будівництво конкретної квартири для конкретної родини. Причому, клієнтам та інвесторам пропонуються такі вигідні умови, які не можуть запропонувати інші компанії, та навіть і банківські установи.

Кредити видаються в гривні і не залежать від коливань курсу валют. Для людей це важливо. Державний фонд проводить конкурс серед будівельних компаній, які здатні не тільки у рамках закону збудувати якісне житло, але й звітувати щомісяця про використання коштів та хід робіт перед державою.

Більш детальну інформацію можна отримати у Херсонському регіональному управлінні Фонду. Умови для молоді у нас найвигідніші – розстрочка, кредитування, інші фінансові механізми, над якими ми постійно працюємо та пропонуємо для мешканців міста та області.

- Скажіть, Андрію Анатолійовичу, які, на Вашу думку, якості дають змогу успішно працювати цим програмам і підприємству «МЖК м. Херсон» так багато років?

Насправді феномен стабільності та ефективності роботи «МЖК ХЕРСОН» полягає в кількох особливостях нашого підприємства:

1) Компанія будує більше 30 років поспіль без єдиної рекламації;
2) Компанія будувала багатоповерхове житло навіть тоді, коли жодна інша організація не здатна була цього робити;
3) Жодного незавершеного будівництва за 30 років;
4) Всі будинки будуються за енергоефективними і екологічно безпечними технологіями з сертифікованого будівельного матеріалу високої якості;
5) Протягом 20 років компанія реалізує державну молодіжну і соціальну політику, є активним учасником міських, регіональних і державних програм молодіжного житлового будівництва;
6) У всіх циклах будівництва - від планування і проектування до здачі в експлуатацію використовуються інноваційні технології, МЖК є ініціатором і організатором таких інноваційних проектів, як Транспортно-туристичний кластер «Південні ворота України», Соціотехнополіс, міжнародний форум «Житло для молоді ХХІ століття: світовий досвід, зелені технології, інновації »і т.п .;
7) Компанія шанує вікові традиції архітектури і житлового будівництва Херсона, України та Європи.

Ми вже 30 років на ринку житла в регіоні і дуже приємно, коли наші клієнти приводять до нас своїх дітей і навіть онуків, щоб купити квартиру. А ще більш приємно бачити, коли після отримання свого власного житла у молодої родини з'являються двоє, троє, а то й четверо і більше дітей.

- Які найближчі плани у Вашої компанії?

Завдяки співпраці з територіальними громадами, місцевою владою та забезпечення належного фінансування державних та відповідних місцевих програми з бюджетів всіх рівнів активно ведуться роботи по забудові II черги кварталу МЖК у 4-А Таврійського мікрорайону м. Херсона, на якому планується протягом 2019-2022 років збудувати п'ять 9-поверхових житлових будинків №34/4, №34/3, №35, №34/2, №34/1 на 288 квартир загальною площею житла майже 18 тис. кв. м з об'єктами соціально-побутового призначення.

Планується, що половина житла в цих будинках буде збудовано в межах обласної та міської житлових програм, перш за все, для учасників АТО, родин загиблих та багатодітних родин. В минулому році у межах державних та місцевих програм тільки в 126-квартирному будинку отримали житло за рахунок пільгових кредитів 40 молодих родин.

- Дякую, Андрію Анатолійовичу, за змістовні відповіді.

Дякую і Вам. А на закінчення, хотів би ще раз подякувати всім мешканцям міста та області, які є основними інвесторами будівельної галузі, за справжню підтримку та допомогу у покращенні житлових умов наших молодих родин. За розуміння того, що ми працюємо заради майбутнього Херсонщини!

Бесіду провела Тетяна САФОНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон