Про що говорив Анатолій Гриценко у Херсоні

Сьогодні, 30 листопада екс-міністр оборони України, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко перебував з робочим візитом у Херсоні, де знайшов час зустрітися із представниками ЗМІ.

З робочим візитом відомий український політик вже побував на Одещині та Миколаївщині, наразі – Херсонщина, якраз ці регіони потрапили під режим воєнного стану, за введення якого Верховна Рада України проголосувала 26 листопада поточного року. Тому перше про що спитали Гриценка:

Про воєнний стан

Його "несподіване" введення не на жарт злякало жителів України, особливо мешканців тих регіонів, де він вже почав діяти...

«Користуючись нагодою, я хочу заспокоїти усіх на Херсонщині, щоб люди зняли з себе стрес та заспокоїлись. Хто б там не залякував, немає зараз широкомасштабної загрози війни. Буде і Новий Рік, буде і Різдво мирне та спокійне.

А от держава повинна зараз робити свою справу.

По-перше, зробити все можливе, щоб звільнити наших моряків. Якщо треба піднімати боєздатність, то робити це. Підвищувати фінансування армії? Значить, робити і це.

Але, влада ні в якому разі не має безпідставно посягати на обмеження прав і свобод наших громадян. Ні на свободу слова, ні на особисте життя, ні на майно, ні на бізнес.

Якщо вводиться воєнний стан для протидії агресору, то не треба, щоб була протидія нашим громадянам. Ось це люди мають відчути, тоді вони будуть спокійними.

Зараз немає підстав для того, щоб проводити масові хвилі мобілізації чи збільшувати призовно-строкову службу. Військовий збір ми платимо вже п'ятий рік, і державна машина повинна генерувати спокій, щоб людей не вводили в стан тривоги, який зараз відчувається в трьох південних областях, які я відвідав.

По-друге, чи ввів би я воєнний стан зараз? Відповідаю – ні, я ввів би його в 2014 році», - зазначив екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко.

Про інцидент в Керченській протоці

Анатолій Гриценко вважає, що події, які там відбулися – це вже пік усіх попередніх подій, адже було застосовано збройну силу в сторону наших моряків, яких потім захопили до полону.

Але лідер партії «Громадянська позиція» вважає, що ще до цих подій, ситуація була неприйнятною, адже Росія обмежила доступ судноплавства для цивільних суден.

«Обмеження Росії впливає на дуже важливий для України економічний інтерес. Два наші порти «Бердянськ» і «Маріуполь» заблоковані. А це, за грубими оцінками, приблизно два мільярди доларів щороку. Для нас, як для країни, цей товарообіг дуже значимий. Тому ці обмеження – просто неприпустимі.

Тут треба шукати рішення, і його Україна сама не знайде, тому необхідно заручатися підтримкою міжнародної спільноти. Ми бачимо, що ця підтримка вже демонструється - Трамп заявив, що відмовляється від зустрічі з Путіним під час Саміту «Великої двадцятки...", - відзначив Гриценко.

Про бандитську атаку в Одесі

Спитали політика і про бандитську атаку, яку спровокували проти його команди під час візиту до Одеси саме в перший день введення воєнного стану...

За словами Анатолія Гриценка, троє його однопартійців дуже постраждали. Вони отримали струс мозку та розсічені обличчя через атаку бандитів.

Що ж стосується дій поліції, то Гриценко говорить, що під час нападу вона не могла захистити навіть саму себе. Наразі порушено кримінальне впровадження і затримано декількох людей.

«Організаторів знають, замовника – ні. Але мені він відомий – це Президент України, - каже Гриценко. - Ця бандитська атака була організована місцевою СБУ. І хочу вам сказати, що така атака була не першою, просто ми не говорили про це публічно. Спроби були і в Дніпрі, і в Харкові, і в Вінниці, і в інших містах, де ми працюємо. Просто до такого рівня жорстокості ще не доходило, з побиттям та тяжкими наслідками для здоров'я.

Це неприпустимо, коли влада використовує свій силовий, та ще й бандитський інструмент для того, щоб в даному випадку впливати на виборчий процес, в інших – порушувати право людини на здоров'я і життя.

Це те з чим ми боролися за часів Януковича, але ось такі бандитські методи знову працюють в Україні. На жаль, уже за командою Порошенка. І якщо зараз не наступить відповідальність, то вона наступить пізніше, і для замовника так само», - підкреслив Анатолій Гриценко.

Про роботу ТСК у Херсоні

На жаль, за останні місяці та роки, за словами Гриценка, ми вимушені бачити наступ влади на тих, хто висловлює іншу думку або її критикує.

Це проявляється по-різному: обмеження акцій протесту, дискредитація громадських діячів, влаштування побоїв, обливання зеленкою, а потім вже і кислотою...

«Я відчуваю, що тиск йде від влади, інакше кожен напад розслідувався би миттєво. І не було б такого, що місяцями немає відповідей на питання, і не тягали б по судах тих, хто не винен, а ловили б злочинців.

Пані Катерину я особисто не знав, але ганебний факт, коли людину облили кислотою і вона загинула, мав бути швидко розслідуваним. І хто б не був замовником, організатором та виконавцем, мали би піти під суд, і не було б ніяких ТСК.

І в цій ситуації, коли Генпрокурор написав заяву про відставку, на місці Президента я б її прийняв, а так вона вийшла,як імітація. І це не тому, що Юрій Луценко винен особисто, це тому, що створена ним прокурорська система не спрацювала ефективно...

Я бачив, що написав у Фейсбуці керівник ТСК - це "крик душі", він більше зробив натяків ніж розкрив фактів.

..Єдине що хочу сказати з цього приводу, що ТСК (тимчасова слідча комісія - ред.) - це політична парламентська структура, і вона все одно передає отримані матеріали тим же правоохоронним органам.

Тому, якщо хтось думає що вони щось вирішать і знайдуть злочинців - то ні. Це повинні робити ті, хто має право проводити слідство по закону", - прокоментував діяльність ТСК у Херсоні Анатолій Гриценко.

Записала Тетяна ГОЛУНОВА

P.S. Під час зустрічі із херсонськими журналістами, Гриценко отримав чимало пропущених дзвінків на власному мобільному телефоні. Тому що він один із тих політиків, чий номер мобільного відкритий для всіх.

Також Анатолій Гриценко зазначив, що сам веде усі свої соціальні мережі, і особисто відписує тим, хто до нього звертається, по можливості, звичайно, адже листів приходить дуже багато...

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон