Алкоголь вбиває українців

Українців сьогодні називають п'яною нацією, причому не в переносному значенні.

Щорічно 400 тисяч українців помирають від серцево-судинних захворювань, що є наслідком вживання алкоголю. Споживання алкоголю в Україні одне з найвищих у світі: 15 літрів чистого алкоголю (100 % спирт) за рік на душу населення, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Українське МОЗ дає цифру скромнішу - 11 літрів. За інформацією Міністерства, один українець у середньому випиває щорічно 7 літрів міцного спиртного, 60 літрів пива і не менше 7 літрів вина. В Україні припадає близько 15,6 літрів чистого алкоголю на душу населення - це багато, адже середньоєвропейський показник - 12,2 літри.

Погано й те, що 60 % вживаного українцями - міцні алкогольні напої, а це дуже багато. Наприклад, в Бельгії міцний алкоголь займає всього 6 % у цій структурі.

За рівнем споживання алкоголю українці - серед світових лідерів. Більше, ніж в Україні, п'ють тільки в Угорщині, Шотландії, Росії та Молдові, де за різними оцінками вживають від 16 до 22 літрів алкоголю на душу населення в рік.

Щорічно українців стає менше на півмільйона. З 700 тисяч помираючих - 400 тисяч вмирають від серцево-судинних захворювань, які, в основному, є результатом нездорового способу життя і, насамперед, вживання алкоголю.

Дія алкоголю універсальна: він вражає всі органи і системи людського організму. Зміни виникають в організмі людини при вживанні будь-якої кількості алкоголю. Однак масштаби цих змін та їх наслідки залежать від кількості і частоти його вживання.

Дослідження Світового банку показали, що 20% українців вживають алкоголь понад допустимої норми. (Під «нормою» Всесвітня організація здоров'я має на увазі вживання не більше 2 літрів чистого алкоголю на рік). Більше 80% любителів алкоголю - чоловіки. Ця кількість - третина всього дорослого чоловічого населення України.

При цьому зловживання або надмірне вживання в Україні починається в ранньому віці і збільшується з роками - найбільша кількість вживання спиртних напоїв у наймолодшій віковій групі від 18 до 29 років.

Більшість українських дітей роблять спробу випити спиртне в 13 років і раніше, при цьому кожна двадцята 13-річна дитина вже встигла в своєму житті хоч раз «напитися».

Згідно з «Європейським опитуванням учнівської молоді про вживання алкоголю та наркотичних речовин», майже 87 % українських школярів 15-17 років хоча б раз в житті вживали алкоголь. Більше 26 % учнів вживають алкоголь 1-2 рази на місяць і близько 14 % - 3-5 разів.

З горілкою дружити - здоров'я прожити

Ще в 1975 році Всесвітня організація охорони здоров'я офіційно визнала, що алкоголь - наркотик, який підриває здоров'я населення. За роки незалежності населення України скоротилося більш, ніж на шість мільйонів осіб. За даними ВООЗ, середня тривалість життя людини, що вживає алкоголь, на 15-17 років менше середньостатистичної тривалості життя.

Світовий Банк в 2010 році в черговий раз назвав алкоголь і куріння головними причинами високого рівня хронічних захворювань та смертності серед українців - кожен четвертий житель України не доживає до 60 років, а кожен десятий - до 35 років.

У 2012-2013 роках Дитячий фонд ООН ( ЮНІСЕФ) та Державна служба статистики досліджували українські домогосподарства. За їх результатами виявилося, що тільки 9 % жінок репродуктивного віку ніколи не вживали алкоголь. Це при тому, що алкоголь, будучи мутагеном, впливає на фізичне і психічне здоров'я майбутньої дитини.

Так, обстеження 1500 матерів і їхніх дітей виявило відхилення від норми у 2% дітей, мами яких зовсім не вживали алкоголю. Цей же показник склав 9% серед дітей матері яких помірно випивають і досяг 74% у дітей, матері яких п'ють багато. При цьому в останніх часто фіксувалося не одне, а відразу кілька порушень.

Злочини в хмелю

Алкоголь вважається найпотужнішим чинником зростання злочинів. За даними Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення МВС, в 2011 році 50-60% умисних вбивств було скоєно під дією алкоголю. «Як правило, 90 % хуліганських дій і побутових злочинів, у тому числі і вбивств, здійснюються в стані алкогольного сп'яніння».

Згідно з інформацією Держкомстату, в 2012 році більше чотирьох тисяч осіб померло в результаті отруєння алкоголем. Понад 9 тисяч українців покінчили життя самогубством в 2012 році і 4,7 тисячі - у першому півріччі 2013 року. За даними ВООЗ, самогубства серед тих, хто вживає алкоголь, трапляються у 80 разів частіше, ніж серед непитущих.

Нам потрібна твереза Україна

Всесвітня організація охорони здоров'я дає три рекомендації для того, щоб українське суспільство позбулося від алкогольної залежності: обмежити економічну доступність, тобто підняти ціни на алкоголь, обмежити доступність фізичну, зокрема, видавати менше ліцензій на продаж алкоголю і заборонити рекламу.

Проблема алкоголізму може торкнутися всіх і кожного. Звичайно, запійний алкоголізм не з'являється просто так. Все починається з однієї-двох пляшечок пива, яке часто призводить любителів цього напою до найпершої стадії захворювання.

Що маємо?

У погоні за поповненням свого бюджету, алкогольні олігархи, чиновники плюють на майбутнє нашої нації. Суспільство потрібно поступово лікувати від «культу чарки», інакше ми ризикуємо зникнути із планети Земля!

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон