Прокуратура Херсонщини звітує

Прокуратура Херсонської області перевіряє законність дій посадових осіб органів державної влади під час Революції Гідності.

На виконання доручення Генерального прокурора України Віктора Шокіна прокуратурою області протягом тижня вжито низку організаційно-практичних заходів щодо викриття та ефективного досудового розслідування кримінальних правопорушень відносно осіб, які перешкоджали вільному волевиявленню громадян на Майдані.

У 2014 - 2015 роках органами прокуратури області виявлено та внесено відомості до ЄРДР про 20 фактів примушування колишніми високопосадовцями Херсонської облдержадміністрації та керівниками районних ланок працівників бюджетних установ, комунальних і державних підприємств до участі в акціях «Антимайдану», що порушило їх трудові права.

Кримінальні провадження відкрито за статтями 172 ч.1, 173 ч.1, 293 КК України. Якщо подивитися у хронологічному порядку, то протягом 2014 року органами прокуратури області зареєстровано 11 кримінальних проваджень за такими фактами, а у січні 2015 року - ще 9.

18 лютого проведено розширене засідання колегії прокуратури області за участю прокурорів районів і координаційну нараду керівників правоохоронних органів області, на яких, окрім інших, розглядалось питання активізації розслідування вищевказаних кримінальних правопорушень і притягнення до відповідальності винних осіб. Упродовж тижня за вказаними фактами оголошено про підозру 2 посадовцям.

Загалом у процесі його розслідування допитано в якості свідків 1715 осіб, проведено 38 тимчасових доступів до речей і документів, призначено 8 перевірок дотримання трудового законодавства, оперативним підрозділам надано 47 доручень. Процесуальними керівниками надано вказівки про проведення слідчих дій і оперативно-розшукових заходів.

Протягом останнього тижня у кримінальному провадженні допитано ще 57 осіб, надано 7 доручень оперативному підрозділу, внесено 9 клопотань про тимчасовий доступ, вилучення документів та інформації.

Як приклад, прокурором Нововоронцовського району 19.02.2015 повідомлено про підозру колишньому голові райдержадміністрації, який шляхом примусу керівників структурних підрозділів адміністрації, направив працівників відділу культури та загальноосвітніх шкіл до участі у так званому Антимайдані у м. Києві 22-24 грудня 2013 року в робочий час.

Слідчим Суворовського райвідділу міліції 19 лютого повідомлено про підозру за ч.1 ст.173 КК України виконуючого обов'язки першого заступника держпідприємства «ХМТП», який погрожуючи працівникам підприємства звільненням з займаних посад, проти волі та політичних переконань останніх примусив їх до участі 13 грудня 2013 року в акції протесту проти Євроінтеграції України на площі Свободи в м. Херсоні.

Активно проводиться досудове розслідування у 9-ти зареєстрованих наприкінці січня 2015 року кримінальних провадженнях (Дніпровський, Комсомольський, Суворовський райони м. Херсона, Голопристанський, Чаплинський, Каховський, Великолепетиський, Нижньосірогозький райони та м. Нова Каховка).

Окрім цього, слідчим управлінням УМВС в області в окреме кримінальне провадження виділено матеріали відносно колишнього голови Білозерської райдержадміністрації, які внесено до ЄРДР за ст.172 ч.1 КК України.

Слідчим відділом прокуратури області у ході розслідування допитано 35 свідків, проведено 4 одночасні допити. Тривають оперативно-слідчі дії, спрямовані на встановлення всієї злочинної схеми та ланцюга посадовців, які зловживаючи становищем, сприяли незаконній відправці працівників бюджетних установ району у м. Київ. Закінчення цього розслідування планується в березні 2015 року.

Однак посадовці органів обласної ради Херсонської області підозрюються не тільки у перешкоджанні волевиявленню людей на майдані. Так, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього голови Херсонської обласної ради за ст.ст.190 ч.1, 358 ч.ч.1, 4 КК України.

Встановлено, що посадовець, обіймаючи посаду професора технологій переробки та зберігання сільгосппродукції Херсонського аграрного університету, у 2010-2014 роках шляхом обману та підроблення документів заволодів бюджетними коштами в сумі 14,5 тис. гривень. На підставі зібраних доказів вказаній особі 04.12.2014 повідомлено про підозру про вчинення вказаних злочинів.

На даний час триває ревізія окремих питань фінансово-господарської діяльності Аграрного університету та Херсонської обласної ради, по завершенню якої планується відкриття матеріалів провадження стороні захисту.

Виявляються інші факти незаконних дій високопосадовців: 18.02.2015 до господарського суду області пред'явлено позов про визнання незаконним і скасування розпорядження голови Херсонської облдержадміністрації від 09.12.2014, яким надано дозвіл на укладення з фізичною особою договору оренди водного об'єкта на території Голопристанського району в комплексі із земельною ділянкою площею 145,8 га із земель водного фонду для рибогосподарських потреб, а також було доручено Голопристанській райдержадміністрації укласти відповідний договір оренди.

Цим розпорядженням порушено ст.116 Земельного кодексу України, оскільки зазначені землі не було попередньо вилучено з користування ПАТ «Херсонрибгосп». Надалі, у разі задоволення судом позовних вимог прокуратури, вирішуватиметься питання про наявність у діях посадовців органів державної влади ознак кримінально караних діянь.

Крім того, в ході здійснення представницької діяльності виявлено факти злочинних дій посадових осіб тендерних комітетів відділів освіти 5-ти райдержадміністрацій області при проведенні процедур із закупівлі вугілля, яке завозилось з тимчасово окупованих територій Донецької області за завищеними цінами.

За фактами розтрати бюджетних коштів і службової недбалості прокурорами Бериславського, Білозерського, Генічеського, Скадовського районів і Великолепетиським міжрайонним внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочато 5 кримінальних проваджень, в яких триває досудове розслідування.

Продовжується робота з притягнення до кримінальної відповідальності осіб за вчинення корупційних злочинів.

Завдяки скоординованим заходам УБОЗ УМВС у Херсонській області та прокуратури області задокументовано діяльність злочинного угруповання з міжрегіональними зв'язками у складі 3 осіб, які з вересня 2013 року по січень 2014 рік, налагодили канал постачання з Миколаївської області екстракційного опію В подальшому з наркотичної речовини виготовляли ацетильований опій та збували його мешканцям міста Херсон та області.

Дане кримінальне провадження за ст. 307 КК України розслідується СУ УМВС у Херсонській області, проводяться необхідні слідчі дії, призначено експертні дослідження. Обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно членів угрупування планується направити до суду в березні поточного року.

Слідчим управлінням УМВС у лютому 2015 року закінчено досудове розслідування стосовно депутата Щасливцевської сільської ради Генічеського району, який вчинив замах на одержання неправомірної вигоди в розмірі 120 тис. дол. США за вирішення питання про виділення підприємцю земельних ділянок на березі Азовського моря. На цей час стороні захисту надано доступ до матеріалів розслідування в порядку ст.290 КПК України.

У січні 2015 притягнуто до кримінальної відповідальності Круглоозерського сільського голову, який одержав неправомірну вигоду в розмірі 15 тис. дол. США та автомобіль «Тойота» (350 тис. грн.) за вирішення питання про надання в оренду комерційній структурі земельної ділянки площею 9 га на березі Чорного моря для будівництва бази відпочинку. Підозрюваного відсторонено від займаної посади та застосовано запобіжний захід – домашній арешт. На теперішній час триває проведення експертиз.

Прокуратурою Херсонської області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України (участь у діяльності терористичної організації). Встановлено, що влітку 2014 року мешканець м. Херсона вступив до незаконних збройних формувань терористичної організації «ДНР» та брав активну участь у її діяльності, обіймаючи посаду командира одного з батальйонів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчому відділу УСБ України в Херсонській області. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюється прокуратурою Херсонської області.

Слідчим управлінням УМВС області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вибуху 27.12.2014 у пункті обміну валют, під час якого загинув місцевий мешканець, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.15, п.п.1,5,6 ч.2 ст.115, п.9 ч.2 ст.115, ч.4 ст.187, ч.1 ст.263, 258 КК України.

Під час розслідування отримано дані, які дають підстави вважати цю подію терористичним актом, про що свідчить характер скоєння злочину: використано 2 вибухових пристрої, проігноровано можливість заволодіти майном потерпілого без застосування насильства, встановлено зв'язок з терористичною організацією «ДНР». Крім того, на користь цієї версії говорить те, що 27.12.2014 схожі вибухи були організовані в Харківській, Одеській та Запорізькій областях. У вказаному кримінальному провадженні 06.01.2015 оголошено про підозру.

Загалом, у процесі досудового розслідування допитано в якості свідків 61 особу, проведено 83 тимчасових доступи до речей і документів.

Прес-служба прокуратури Херсонської області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон