Чи виживуть наші «фазенди» — залежить від нас

Настали тяжкі часи не тільки для держави, але й для садівничих товариств. З наступного року великим тягарем стане забезпечення їхньої життєдіяльності.

В зв'язку з прийняттям Бюджетного кодексу України та внесенням відповідних змін до раніше діючих законів, а також до Податкового кодексу України від 28 грудня 2014 року, всім нам доведеться сплачувати більше членських внесків, які формуються на підставі встановлених законами тарифів, податків і загальнодержавних обов'язкових зборів.

До цього нам всім потрібно поставитися з розумінням, адже наше майбутнє буде залежати, перш за все, від нас самих, нашого ставлення до своїх обов'язків, тобто своєчасної сплати податків.

З 2015 року збільшився податковий тиск, і в порівнянні з минулим роком зросте земельний податок. Якщо раніше асоціація «Садовод» за 108,2 га сплачувала близько 11,0 тис. грн., то зараз ця цифра перевищує 35 тис. грн. І так в кожному товаристві.

Тому пропоную ще до проведення загальних зборів розпочати зараз платити хоча б по 100 грн., щоб керівництво товариств мало можливість своєчасно перерахувати вказані податки до бюджету для уникнення порушень і застосування штрафних санкцій.

Крім цього, відповідно до чинних в наступному році пільг, членам всіх товариств, які мають на них право, потрібно терміново прийти до офісів садово-городніх товариств та особисто написати необхідну заяву про надання пільги, до якої треба додати копію посвідчення відповідної категорії вашої пільги.

Тепер уважно з ними ознайомтеся.

Такі пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб визначено статтею 281 Податкового кодекса України. Від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої та другої груп; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону №3551« Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Згідно з п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 цієї статті, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм: для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш як 2 га; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш як 0,25 га, у селищах — не більш як 0,15 га, у містах — не більш як 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів — не більш як 0,01 га; для ведення садівництва — не більш як 0,12 га.

Скориставшись своєчасно цими пільгами, товариство зможе зменшити розмір членських внесків. Тепер все залежить від вас, шановні. Час пішов.

Олександр Мироненко, голова правління АСТ «Садовод»

"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон