Василь Плотніков: Я завжди кажу - зроблене залишиться!

Головний фінансовий документ міста був прийнятий на позачерговій сесії Цюрупинської міської ради.

Яким є бюджет Цюрупинська на 2015 рік, чим відрізняється від попереднього та чого сподіватися цюрупинчанам в цьому році, журналісти поцікавилися у міського голови Василя Фадійовича Плотнікова.

- Василь Фадійович, цього року які основні пріоритети головного фінансового документа міста?
- Бюджет Цюрупинська на 2015 рік розроблено та прийнято на основі змін Бюджетного та Податкового кодексів України. До формування бюджету міста підійшли ретельно та виважено, проект бюджету обговорювали та опрацьовували в профільних депутатських комісіях. Зважаючи на обмеження фінансування, а також з урахуванням нововведень, відбулися зміни у формуванні як доходної, так і видаткової частин.

Депутатський корпус визначив доходи міського бюджету у сумі 24 150 050 гривень та видатки у сумі 24 150 050 гривень. Про те, навіть з обмеженістю ресурсу, бюджет направлений на фінансове забезпечення стабільної життєдіяльності міста та заходи по вирішенню найбільш нагальних соціальних проблем.

- Бюджет 2014 року виконано. Чи вдалося здійснити заплановане?
- Рік, що минув, був не із легких. Не дивлячись на складну економічну ситуацію в країні та труднощі з фінансуванням, все обіцяне та заплановане виконано. За підсумками 2014 року бюджет виконано на 107,8% . В повному обсязі забезпечено виконання усіх запланованих заходів, як по бюджетним установам, так і по заходам, визначеними міськими програмами.

Протягом року в повному обсязі забезпечено своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, розрахунки за електричну енергію, природний газ, які споживаються бюджетними установами, послуги з водопостачання та водовідведення і послуг зв'язку, заборгованість відсутня.

У минулому році завершено модернізацію ліфтового господарства м.Цюрупинськ, тепер у місті майже усі ліфти працюють. Міською територіальною Програмою Цюрупинської міської ради «Реформування та розвиток житлово-комунального господарства м.Цюрупинськ на 2013-2015 рр.» було передбачено модернізація, капітальний ремонт ліфтів в житлових багатоповерхових будинках в м. Цюрупинську, а також проведення повного технічного опосвідчення ліфтів в багатоквартирних будинках міста. Виконання програми здійснювалося за кошти міського бюджету та дольової участі мешканців багатоповерхових будинків.

Також в рамках міської територіальної програми «Реформування та розвиток житлово-комунального господарства м.Цюрупинськ» виконано роботи з капітального ремонту в житлових будинках за адресою: вул.Миру,1, корп.2 та вул.Гвардійська, 34 - капітальний ремонт покрівлі, будинок по вулиці Червоноармійська, 15, та Першотравнева, 194 виконання капітального ремонту електромережі, виконання капітального ремонту мереж опалення по вулиці Першотравнева, 166А та Вулиці Крилова,169, а також вулиці Червоноармійська, 11 проведення капітального ремонту мереж холодного водопостачання.

Вагоме значення приділялося в минулому році соціальній сфері. Усі заплановані капітальні ремонти в дитячих садках виконано вчасно. Це і заміна старих віконних рам на нові пластикові пакети, встановлено в окремих групах тепловодопостачання та ще інші роботи для забезпечення комфортного та зручного перебування малят в дитячих садках. Але найбільш значимою подією можна назвати завершення ремонту ДНЗ №1, що дасть можливість планувати укомплектування дошкільного закладу для його відкриття.

- Чим відрізняються минулий бюджет від цьогорічного бюджету?
- Що стосується бюджету на 2015 рік, то він менший, ніж минулорічний. Зміни в законодавстві внесли свої коригування у формуванні дохідної частини фінансового документа міста. У цьому є свої плюси і мінуси. Хочу звернути увагу на основні зміни. Бюджет міста формується на основі податкових надходжень, а у цьому році податок на доходи фізичних осіб перейшов до районного бюджету, що значно зменшило суму бюджету. Так, наприклад, у минулому році до місцевого бюджету надійшло понад 6 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб. У цьому році, відповідно нововведень до міського бюджету відносяться надходження податку на нерухоме майно, акцизний податок та транспортний податок.

- На що в цьому році будуть спрямовані кошти та на що сподіватися цюрупинчанам?
- Цьогорічний бюджет дуже складний, але охоплює фінансування різних галузей міського господарства. Особлива увага приділена в цьому році соціальному захисту населення, а саме збільшено фінансування на матеріальну допомогу для учасників АТО. Крім того, збільшено фінансування на організацію оздоровлення та відпочинку дітей пільгових категорій, дітей військовослужбовців, учасників АТО та дітей - переселенців. У минулому році на відпочинок дітей було використано 60 тисяч гривень з міського бюджету, в цьому році на оздоровлення дітей передбачено 98 тисяч гривень.

На прохання багатьох мешканців міста, бюджетом 2015 року передбачено кошти на відновлення роботи світлофора на перехресті вулиць Пролетарської та Комунарів. За рахунок транспортного податку планується провести капітальний ремонт дорожнього покриття окремих вулиць міста та дворових проїздів.

Ще один не менш важливий напрямок розвитку – це галузь житлово-комунального господарства. Міська рада продовжує роботу над забезпеченням мешканців міста якісними житлово-комунальними послугами. У поточному році триватиме капітальний ремонт багатоповерхівок. Кошти будуть спрямовані на ремонт покрівель, удосконалення систем електропостачання та мереж водопостачання та водовідведення.

Передбачено кошти на заміну зовнішнього газопроводу у будинках з відключеним від мереж центрального опалення. Плануємо продовжити реконструкцію вуличного освітлення, збільшити кількість світлоточок та зменшити кількість темних провулків. Виконання усіх робіт залежить від стабільності фінансування.

- Щодо актуальних питань, на чому б хотіли акцентувати?
- Місто Цюрупинськ омолоджується, у ньому щороку народжується все більше і більше малюків. Діючі дитячі садки переповнені, а черги до них зростають. Тому відновленням функціонування дитячого садка №1 є першочерговим завданням. Минулого року ми повністю завершили ремонтні роботи приміщення, яке довгий час пустувало. Ми планували в цьому році укомплектувати дитсадок за рахунок місцевого бюджету, але у зв'язку зі змінами в законодавстві, фінансування дошкільних навчальних закладів, міських бібліотек та Сагівського Будинку культури перейшли на фінансування районного бюджету.

Відтепер ми не маємо права кошти місцевого бюджету направляти на ці заклади, бо вони, підкреслюю, знаходяться у підпорядкуванні району. Це не означає, що питання залишиться відкритим, бо дитсадок все-таки потрібен нашим городянам, але потрібен час, щоб влаштувати всі законодавчі колізії.

Ще що стосується дитсадків, також відповідно змінам в законодавстві, батьківська плата за один день за харчування під час перебування дитини у дитячому дошкільному закладі становитиме 60% від вартості харчування. Міська рада завжди йшла на зустріч батькам, тому сьогодні, незважаючи на збільшення ціни продуктів, вартість батьківської плати за перебування дітей в дитячих садочках міста залишається найнижчою в районі.

- У зв'язку зі змінами в податковому Кодексі місцева влада може надавати пільги, чи отримають пільги цюрупинчани?
- Законодавством введено два нові податки, що зараховуються до бюджету міста - транспортний та акцизний. Транспортний податок складає 25 тисяч гривен на рік для легкових автомобілів до 5 років з об'ємом двигуна понад 3 тисячі кубічних см. Для підакцизної групи товарів (табачні, алкогольні вироби, бензин, біодизель, скраплений газ) податок становить 5% від вартості їх реалізації через роздрібну торговельну мережу (з урахуванням ПДВ). Ці податки встановлені Верховною Радою і не можуть переглядатися місцевою радою. Згідно змін у законодавстві громадянам.

Також до місцевого бюджету цього року вперше буде зараховуватись податок на нерухомість. Щоб захистити малозабезпечені категорії населення, ми збільшили пільгову площу, щоб звільнити від сплати податку на нерухомість. За нашими підрахунками в середньому цюрупинчани проживають в двох та трьох кімнатних квартирах, площа яких не перевищує 100 кв.м. У Цюрупинську дуже багато приватних будинків. Значна частина будинків була збудована в минулому столітті, з різними допоміжними прибудовами. Тож сьогодні пенсіонери, які проживають в таких будинках просто не в змозі за свою мізерну пенсію сплатити на даний податок .

Тому, щоб не страждали незахищені жителі нашого міста, ми збільшили неоподатковану площу до 280 кв.м., тим самим надали пільгу зі сплати податку на нерухоме майно.

Я сподіваюся, що не дивлячись на всі досить складні події, що відбуваються в нашій країні, нам вдасться забезпечити стабільну життєдіяльність міста. А ще я вдячний цюрупинчанам, депутатському корпусу за підтримку у вирішенні питань, котрі, в першу чергу, стосуються розвитку нашого спільного дому – Цюрупинська.

Я завжди кажу: зроблене залишиться! Тому у нас є набережна, тому працюють ліфти, тому в дитсадках тепло, а на вулицях горять ліхтарі, тому у нас побільшало місць, де просто приємно можна відпочити. Є сьогодні одне дуже важливе питання для нас, всі ми хочемо, щоб був мир. Приємно відзначити, що саме наша громада спільно, без суперечок, допомагає волонтерам, допомагає солдатам, а ще всією сутністю – прагне до єдності та миру...

Прес-центр «Наше місто Цюрупинськ»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон