Яким буде харчування дітей у школах міста Каховка?

Під час останньої сесії міської ради депутати стали свідками виступу члена батьківського комітету Каховської ЗОШ №4, яка обурювалась, що у школі змушували батьків писати «добровільні» заяви на платне харчування школярів.

Начальник міського відділу освіти Михайло Гончар заявив, що не давав таких вказівок й буде розбиратися: «Усі директори шкіл були вчасно поінформовані про те, в якому об'ємі з міського бюджету буде здійснюватися фінансування учнівських сніданків. На жаль, лише батькам ЗОШ №4 зазначену інформацію було доведено у спотвореному вигляді – начебто їхніх дітей не будуть годувати безкоштовно.

Це викликало потік звернень на адресу керівництва міста. Хто обдурив батьків школи і яка мета переслідувалась — встановить службова перевірка».

Крім того, Михайло Гончар пояснив, які зміни передбачаються у фінансуванні закладів освіти міста та які проблеми криються у закупівлі продуктів харчування.

- Відповідно до змін у бюджетному законодавстві утримання шкіл на себе взяла держава. Для цього у державному бюджеті на цей рік передбачено 26 млн. грн., що забезпечує 100% фінансування заробітної плати учителів та комунальних послуг. Проте утримання дошкільних, позашкільних навчальних закладів та ДЮСШ покладене на міський бюджет.

Поряд з цим залишається проблемним фінансування сніданків учнів початкових класів. Задля вирішення цього питання депутатами міської ради було прийнято рішення, що усі учні 1-4-х класів за рахунок міського бюджету будуть забезпечені сніданками у вигляді гарячого чаю з булочкою.

У разі, якщо батьки забажають, щоб їхні діти отримували в школах гаряче харчування, то це може бути лише за їх гроші, і я наголошую, лише за їх бажанням. Діти-сироти та позбавлені батьківського піклування повністю харчуються за рахунок міського бюджету.

Харчування дітей у дитсадках буде здійснюватися у повному обсязі, але за рішенням Верховної Ради з цього року частка батьківського внеску збільшується до 60%, решту забезпечує міський бюджет.

Ще одне питання, яке викликало великий суспільний інтерес, це вартість продуктів харчування для шкіл та дитсадків, котрі за рік споживають їх на 5,5 млн. грн. Закупівля такої величезної кількості продовольства — дуже складний процес, який регулюється законодавством та абсолютно прозорий для контролю з боку громади.

Але проблема в тому, що небагато підприємств бажають з нами працювати. Справа в тому, що тендери проводяться на початку року і не враховують подальшого зростання цін. Так, деякі підприємці відмовляються від виконання контрактів наприкінці року, оскільки вони несуть значні збитки. Батьки пам'ятають, як у вересні-жовтні минулого року діти у садках і школах не їли м'яса саме через це.

Ще одним фактором, який впливає на закупівельну ціну, є законодавче обмеження щодо постачальників. Законодавство забороняє закупівлю такого об'єму харчів для дітей на ринку чи у супермаркетах, чи у будь-яких інших торгівельних точках, навіть незважаючи на привабливу ціну. Звісно, ця вимога впливає на кінцеву вартість товару, яка є дещо завищеною у порівнянні навіть з тим же ринком чи супермаркетом.

Виходом з цієї ситуації може стати використання досвіду міста Вознесенськ Миколаївської області, де кожний навчальний заклад має власну бухгалтерію й банківський рахунок. Це дозволяє укладати прямі договори з постачальниками без застосування тендерних процедур, що є обов'язковим, коли сума закупівлі перевищує 100 тисяч гривень. Таким чином, керівники закладів можуть самостійного обирати найвигіднішу ціну та економити кошти. Але для цього необхідно відповідне рішення міської ради, проект якого ми готуємо.

Ірина Сошнікова
«Каховська зоря»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон